Voedsel en Waren Autoriteit
Beperkt aantal overtredingen op beregeningsverbod aardappelteelt

In juni en begin juli is tijdens controles op de naleving van het beregeningsverbod in aardappelen een beperkt aantal overtredingen vastgesteld door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Deze intensieve controles vonden in de droge en hete periode van enkele weken geleden plaats. Na de regenval van de afgelopen tijd lijkt het nu weer droger te worden. Zodra er aanleiding voor is worden de extra controles, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht, voortgezet.

Beperkt aantal overtredingen
Tot nu toe zijn 9 overtredingen door telers van consumptie- en zetmeelaardappelen vastgesteld binnen de zogeheten beregeningsverbodsgebieden. Daarnaast is er bij 3 telers vastgesteld, dat zij buiten de beregeningsverbodsgebieden pootgoed voor eindgebruik op eigen bedrijf (ATR-pootgoed) beregend hebben. De meeste aardappeltelers lijken goed om te gaan met de geldende verboden en waar mogelijk gebruik te maken van bronwater. In geen enkel geval werd een ongeoorloofde beregening op NAK-pootgoed vastgesteld.

Telers die het beregeningsverbod overtreden krijgen te maken met een strafrechtelijke afhandeling. Daarnaast neemt de nVWA maatregelen tegen het fytosanitaire risico dat ontstaat door het gebruik van mogelijk besmet water. Bedrijven die in overtreding zijn worden voor een aantal jaren aangemerkt als 'risicobedrijf voor bruinrot' en de aardappelteelt op het bedrijf wordt aan extra maatregelen onderworpen.

Voortzetting extra controles per helikopter
Na de regenval van de afgelopen weken lijkt het nu weer droger te worden. Zodra daarvoor aanleiding is, zullen de extra controles voortgezet worden. Daarbij wordt ook weer gebruik gemaakt van een helikopter. Dit is een efficiënte werkwijze om in een beperkt aantal uren grote delen van Nederland te controleren, waar aardappelteelt plaatsvindt.