Ingezonden persbericht


OCTOPLUS MAAKT RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2010 BEKEND

Leiden, 6 augustus 2010 ­ Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus N.V. ("OctoPlus" of de "Onderneming") (Euronext: OCTO) publiceert vandaag de resultaten over het halfjaar eindigend op 30 juni 2010.

OctoPlus is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op drie belangrijke gebieden:


1. Gepatenteerde technologieën voor medicijnafgifte OctoPlus biedt een platform van technologieën voor de gecontroleerde afgifte van medicijnen, waarmee minder bijwerkingen en meer gemak voor de patiënt kunnen worden bereikt. Stijgende vraag naar projectvoorstellen bewijst een groeiende interesse in de technologie van OctoPlus binnen de farmaceutische en biotechnologie sector Twee evaluatiecontracten voor de PolyActive® technologie zijn getekend dit jaar o Eén met Novartis, de ander met een Amerikaans biotechnologiebedrijf.


2. Product pijplijn
Het klinisch meest gevorderde product op basis van onze PolyActive technologie is Locteron®, een formulering van interferon alfa met geleidelijke afgifte. Locteron wordt geproduceerd door OctoPlus voor licentiepartner Biolex. Positieve tussentijdse resultaten van het lopende Fase IIb onderzoek met Locteron, die werden gepresenteerd in april, vormen een belangrijke bevestiging van de klinische voordelen van OctoPlus' PolyActive technologie Omzet van Locteron in lijn met onze verwachtingen maar aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar doordat ontwikkeling en productie voor Fase IIb onderzoek zijn afgerond
Lopend Fase IIb onderzoek wordt naar verwachting met succes afgerond voor het eind van het jaar.


3. Dienstverlening op het gebied van formuleringsontwikkeling en productie OctoPlus heeft meer dan 15 jaar ervaring en expertise op het gebied van formulering en productie van complexe medicijnen die met een injectie worden toegediend. OctoPlus tekende contracten met zeven nieuwe klanten in 2010, waarvan The Medicines Company in juli werd aangekondigd.

Financiële resultaten
De financiële resultaten voor het eerste halfjaar worden beïnvloed door een kleinere hoeveelheid werk dat werd uitgevoerd voor Locteron. Dit was niet onverwacht gezien de klinische fase van ontwikkeling waarin Locteron zich bevindt. Een sterkere orderportefeuille en een significant lagere kostenbasis zorgen voor een betere verwachting voor het tweede halfjaar.
Als gevolg van de herstructurering in 2009 zijn de totale kosten drastisch gereduceerd met 4.1 miljoen naar 7.6 miljoen (2009: 11.6 miljoen) Ontwikkeling en productie van Locteron voor Fase IIb onderzoek werd eind 2009 afgerond. In het eerste halfjaar van 2010 voerde OctoPlus een beperkte hoeveelheid werk uit voor Biolex, resulterend in een Locteron omzet van 0.6 miljoen (2009: 6.4 miljoen)
Niet-Locteron omzet daalde met 6% naar 3.4 miljoen (2009: 3.6 miljoen) Totale omzet afgenomen met 60% tot 4.0 miljoen (2009: 10.0 miljoen) Netto verlies gestegen naar 3.5 miljoen (2009: netto verlies 1.6 miljoen)





Negatieve kasstroom van 2.9 miljoen resulteert in een kaspositie van 0.4 miljoen op 30 juni 2010 (30 juni 2009: 1.5 miljoen) OctoPlus heeft een kredietfaciliteit van maximaal 2.0 miljoen bij Fortis Bank Nederland, waarvan 1.0 miljoen beschikbaar was op 30 juni 2010.

Vooruitblik rest van 2010
Een sterkere orderportefeuille en een lagere kostenbasis zorgen voor een betere verwachting voor het tweede halfjaar.
De Onderneming verwacht dat de omzet in het tweede halfjaar hoger zal zijn dan in het eerste halfjaar als gevolg van de contracten die recent zijn getekend Het sterk verlaagde kostenniveau zal naar verwachting kunnen worden behouden gedurende de rest van het jaar
Als gevolg van de afname in kosten, het huidige orderportefeuille en een groeiend aantal projecten in acquisitie, verwacht de Onderneming met de huidige kaspositie en beschikbare kredietfaciliteit in staat te zijn de ontwikkeling van OctoPlus richting winstgevendheid door te kunnen zetten.

Simon Sturge, CEO van OctoPlus: "De positieve Fase IIb resultaten van Locteron en de groeiende interesse in onze PolyActive technologie zijn bijzonder goed nieuws voor OctoPlus. We verwachtten een lagere omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, doordat het Fase IIb werk voor Locteron is afgerond. De recent getekende contracten samen met de lagere kostenbasis zorgen voor een hogere verwachting voor het tweede halfjaar."

Conference call en webcastpresentatie
OctoPlus zal vandaag om 8:30 uur een conference call en webcastpresentatie houden. Deze kan ook live worden gevolgd via OctoPlus' website www.octoplus.nl. Als u wilt deelnemen aan de conference call kunt u inbellen op het telefoonnummer 045 - 631 6901. Na de presentatie zullen Simon Sturge, CEO van OctoPlus, en Susan Swarte, CFO van OctoPlus, beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden. De audiowebcast kan later opnieuw worden afgespeeld op de website van OctoPlus.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rianne Roukema, Corporate Communications: telefoonnummer 071 524 1071, of stuur een e-mail naar Investor Relations op IR@octoplus.nl.

Over OctoPlus
OctoPlus is een biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in toedieningsvormen voor medicijnen. De Onderneming ontwikkelt voor klanten verbeterde farmaceutische producten gebaseerd op gepatenteerde technologieën voor medicijnafgifte die minder bijwerkingen veroorzaken, meer gemak voor de patiënt opleveren en een verbeterde balans tussen effectiviteit en veiligheid bieden in vergelijking met bestaande producten. OctoPlus richt zich voor zijn klanten op de ontwikkeling van langer werkende, gecontroleerd afgegeven versies van bekende eiwittherapeutica, andere geneesmiddelen en vaccins.

Het klinisch meest vergevorderde product dat onze technologie incorporeert is Locteron®, het belangrijkste product van Biolex Therapeutics. Locteron is een langerwerkende formulering van interferon alfa voor de behandeling van chronische hepatitis C. Het product wordt geproduceerd door OctoPlus en wordt momenteel onderzocht in een Fase IIb studie.

Daarnaast is OctoPlus een vooraanstaand Europees leverancier van specialistische farmaceutische formulerings- en productiediensten aan de farmaceutische en biotechnologische industrie, met de nadruk op moeilijk te formuleren actieve farmaceutische ingrediënten.

OctoPlus is genoteerd aan Euronext Amsterdam van NYSE Euronext onder het symbool OCTO. Meer informatie over OctoPlus vindt u op de website www.octoplus.nl.

Dit document kan toekomstgerichte verklaringen bevatten die verband houden met de onderneming, de financiële prestaties en resultaten van OctoPlus alsmede de bedrijfstak waarin het bedrijf opereert. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige plannen, 2





inschattingen en voorspellingen van OctoPlus, evenals zijn verwachtingen met betrekking tot externe omstandigheden en gebeurtenissen. Met de woorden "verwachten", "voorzien", "voorspellen", "schatten", "van plan zijn", "kunnen zijn", "had kunnen zijn", "behoren", "zullen", "voornemens zijn", "geloven" en soortgelijke uitdrukkingen worden toekomstgerichte verklaringen bedoeld. Wij waarschuwen investeerders dat bepaalde belangrijke factoren, en de risico's en onzekerheden die inherent zijn aan dergelijke verklaringen, ervoor kunnen zorgen dat feitelijke resultaten of uitkomsten wezenlijk kunnen verschillen van de resultaten of uitkomsten die in toekomstgerichte verklaringen zijn vervat. In het geval van enige tegenspraak tussen een Engelstalige en een Nederlandstalige versie van dit document, gaat de Engelstalige versie voor boven de Nederlandstalige versie.

3





INTERIM FINANCIEEL VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR

Overzicht bedrijfsactiviteiten

Evaluatiecontracten voor technologie
In juni tekende OctoPlus een evaluatiecontract voor zijn technologie met Novartis, dat OctoPlus heeft gevraagd een langerwerkende formulering van een van zijn producten te ontwikkelen met behulp van OctoPlus' gepatenteerde technologie PolyActive.

Locteron
OctoPlus' licentiepartner Biolex Therapeutics presenteerde tussentijdse Fase IIb resultaten van Locteron op het 45e International Liver Congress (EASL) in Oostenrijk in april 2010. De belangrijkste conclusie is dat een tweewekelijkse toediening van Locteron telkens een afname in griepachtige bijwerkingen geeft, terwijl de anti-virale werking vergelijkbaar blijft met die van de standaard behandeling, die elke week wordt toegediend. Dit is overtuigend bewijs dat Locteron een enorme verbetering in de behandeling met interferon biedt. Deze positieve resultaten leveren verder bewijs van het klinische voordeel van de PolyActive technologie van OctoPlus.

Nieuwe klanten
In de eerste zes maanden van 2010 heeft de Onderneming contracten getekend voor formuleringsontwikkeling en productiewerk met zeven nieuwe klanten, en daarnaast voor aanvullend werk met een aantal bestaande klanten.

Financieel overzicht
In onderstaande tabel worden de belangrijkste financiële resultaten van de Onderneming weergegeven voor het eerste halfjaar van 2010 en 2009. Deze financiële resultaten zijn niet door een accountant gecontroleerd en zijn opgesteld in overeenstemming met de International Financial Reporting Standards zoals aanvaard binnen de Europese Unie.

Kerngetallen eerste halfjaar 2010
Unaudited, in Euro x 1.000; met uitzondering van
het resultaat per aandeel)

1H 2010 1H 2009 % verschil

Total omzet 4,022 10,003 (60%)

EBITDA (1,800) 88 n.a.

Resultaat voor de periode (3,540) (1,627) 118%

Resultaat per aandeel (voor en na verwatering) (0.11) (0.06) 69%

Kasstroom voor de periode (2,874) 2,396 n.a. Liquide middelen minus rekening courantkredieten 439 1,514 (71%)

Omzet
De omzet in het eerste halfjaar van 2010 is met 60% gedaald tot 4.0 miljoen (2009: 10.0 miljoen). Gedurende de eerste zes maanden van 2009 heeft OctoPlus procesontwikkeling en productie van Locteron voor zijn klant Biolex uitgevoerd, wat leidde tot een omzet van 6.4 miljoen in de desbetreffende periode. Eind 2009 was procesontwikkeling en Locteron productie voor de Fase IIb klinische studie afgerond. In de eerste zes maanden van 2010 heeft OctoPlus een beperkt aantal stabiliteitstesten voor Locteron uitgevoerd, resulterende in een omzet van 0.6 miljoen. De niet-Locteron omzet in het eerste halfjaar van 2010 is met
4





6% afgenomen tot 3.4 miljoen (2009: 3.6 miljoen), met name als gevolg van een langere looptijd tot contractondertekening voor de nieuwe en grotere projecten.

Kosten
De totale kosten (inclusief rente) over het eerste halfjaar zijn met 35% afgenomen tot 7.6 miljoen (2009: 11.6 miljoen). Deze significante daling van 4.1 miljoen is de resultante van: Significante verkleining van de organisatie van gemiddeld 134 FTE's in het eerste halfjaar van 2009 tot gemiddeld 106 FTE's in het eerste halfjaar 2010; Geen Locteron productie in 2010 en een efficiënter gebruik van materialen; Sterke nadruk op kostenbeheersing wat heeft geleid tot lagere kosten over het geheel.

Resultaat voor de periode
Het nettoverlies van de Onderneming is als gevolg van de omzetdaling van 6.0 miljoen en de significante kostenverlaging van 4.1 miljoen over het eerste halfjaar gestegen tot 3.5 miljoen (2009: nettoverlies van 1.6 miljoen).

Liquide middelen
Het totaal aan liquide middelen bedroeg eind juni 2010 0.4 miljoen (31 december 2009: 3.3 miljoen).

Kasstroom
In het eerste halfjaar van 2010 verbruikte de Onderneming 2.1 miljoen aan liquide middelen voor haar operationele activiteiten (eerste halfjaar van 2009: negatieve kasstroom van 2.0 miljoen). Deze negatieve kasstroom had met name betrekking op het negatieve operationele resultaat van de Onderneming. De nieuwe productiefaciliteit is sinds ruim een jaar volledig operationeel. Als gevolg hiervan is de negatieve kasstroom uit investeringsactiviteiten significant gedaald tot 0.1 miljoen (eerste halfjaar van 2009: negatieve kasstroom van 1.0 miljoen). De Onderneming gebruikte 0.7 miljoen aan liquide middelen in het eerste halfjaar van 2010 voor financieringsactiviteiten met betrekking tot (i) geplande terugbetalingen van finance lease verplichtingen en (ii) betaling van facturen voor de financieringsrondes die in 2009 werden afgerond. Een aandelenemissie in de eerste zes maanden van 2009 leidde tot een positieve kasstroom uit financieringsactiviteiten van 5.9 miljoen. Gecombineerd met geplande terugbetalingen van finance lease verplichtingen ter hoogte van 0.5 miljoen leidde dit tot een positieve kasstroom uit financieringsactiviteiten in de eerste zes maanden van 2009 van 5.4 miljoen.

Vooruitblik tweede halfjaar 2010
Hoewel de economische crisis een significant effect heeft op onze klanten en op onze mogelijkheid om nieuwe klanten binnen te halen, verwacht de Onderneming dat zij nieuwe evaluatiecontracten voor haar technologie en nieuwe contracten voor haar fomuleringsontwikkeling- en productiediensten kan winnen gedurende de rest van het jaar. De recent getekende contracten zullen er naar verwachting toe leiden dat de omzet in het tweede halfjaar zal groeien. De Onderneming verwacht dat zij in staat is om haar huidige kostenniveau te handhaven in de tweede helft van 2010. Met de huidige kaspositie, de beschikbare kredietfaciliteit, de lagere kostenbasis, de huidige orderportefeuille en de acquisitiepijplijn, verwacht OctoPlus de ontwikkeling van de Onderneming richting winstgevendheid te kunnen voortzetten.

Transacties met verbonden partijen
In maart 2010 heeft de Raad van Commissarissen opties met een uitoefenprijs van 1.41 per OctoPlus aandeel (wat overeenkomt met de slotkoers van het aandeel op 31 december 2009) toegekend aan de heer Sturge (Chief Executive Officer), mevrouw Swarte (Chief Financial Officer) en de heer Moolhuizen (Chief Business Officer). Het aantal niet-conditionele opties dat iedere persoon zal ontvangen van de toegekende conditionele opties hangt af van vooraf vastgestelde prestatiecriteria voor ieder van de personen over de jaren 2010, 2011 en 2012, waarbij 1/3 van de conditionele opties betrekking heeft op ieder van de drie jaren. De opties hebben een vestingsperiode van drie jaar na (onvoorwaardelijke) toekenning en kunnen daarna gedurende een periode van vijf jaar worden uitgeoefend.


5





Op 12 mei 2010 is mevrouw Swarte benoemd als lid van de Raad van Bestuur voor een periode van vier jaar. Mevrouw Swarte heeft meer dan 16 jaar ervaring in financieel en strategisch management en is per 1 augustus 2009 bij OctoPlus in dienst getreden als Chief Financial Officer. Mevrouw Swarte ontvangt een vast salaris van 155.000, een korte-termijn bonus van 50% van het vaste salaris en heeft recht op conditionele opties als een lange- termijn bonus.

Op 12 mei 2010 is mevrouw De Ruiter benoemd als lid van de Raad van Commissarissen voor een periode van vier jaar. Mevrouw De Ruiter heeft een wetenschappelijke achtergrond en heeft ervaring als commissaris. Mevrouw De Ruiter bezit momenteel indirect 3.0% van OctoPlus' uitstaande aandelen via ACEE B.V. Mevrouw De Ruiter is onafhankelijk zoals bedoeld in de Nederlandse Corporate Governance Code.

Accountantsverklaring
Er heeft geen accountantscontrole of beoordeling van het Interim Financieel Verslag van de Raad van Bestuur en van de Condensed Consolidated Interim Financial Statements plaatsgevonden door een externe accountant.

Risicofactoren
Het risicoprofiel van de Onderneming en haar interne controlesysteem waarmee de risico's van de Onderneming beheerst worden zijn opgenomen in het Jaarverslag 2009 op de pagina's 19 - 21 en pagina's 53 - 55.

Bestuursverklaring
Alle leden van de Raad van Bestuur hierbij bevestigen dat voor zover hen bekend: de Condensed Consolidated Interim Financial Statements van de Onderneming over het eerste halfjaar 2010 een waarheidsgetrouwe weergave geven van de activa, de passiva, de financiële positie en het resultaat van de Onderneming en haar geconsolideerde activiteiten;
het Interim Financieel Verslag van de Raad van Bestuur over het eerste halfjaar van 2010 een waarheidsgetrouw beeld geeft van de informatie vereist onder paragraaf 5:25d, subsectie 8 en, voor zover van toepassing, subsectie 9 van de Wet Toezicht Effectenverkeer.

Leiden, 6 augustus 2010

Simon Sturge, Chief Executive Officer
Susan Swarte, Chief Financial Officer
Gerben Moolhuizen, Chief Business Officer


6





Condensed Consolidated Interim Financial
Statements 30 June 2010
(unaudited)


7





Consolidated statement of financial position at 30 June 2010 (unaudited)
(In Euro x 1,000)

Note At 30 June At 31 December 2010 2009

ASSETS
Non-current assets
Intangible assets
Goodwill 243 243 Patents 1,957 2,102 Other intangible assets 16 29
2,216 2,374

Property, plant and equipment
Buildings 7,118 7,333 Machines and installations 10,063 10,804 Other equipment 249 316 17,430 18,453

Financial assets carried at cost 1,299 1,299 20,945 22,126

Current assets
Inventories 385 457 Trade receivables 2,411 2,207 Social security and other taxes 57 284 Other receivables, prepayments and accrued income 1,297 1,343 Cash and cash equivalents 6 672 3,324 4,822 7,615

Total assets 25,767 29,741

QUITY
E
Shareholders' equity 7 7,970 11,343 Total group equity 7,970 11,343

LIABILITIES
Non-current liabilities

Finance lease liabilities 9,815 10,316 9,815 10,316

Current liabilities
Current portion of non-current liabilities 985 951 Bank overdrafts 6 233 11 Trade payables 2,094 2,136 Social security and other taxes 340 43 Other current liabilities 4,330 4,941 7,982 8,082

Total liabilities 17,797 18,398 Total equity and liabilities 25,767 29,741
8





Condensed consolidated statement of comprehensive income for the period ended 30 June 2010*
(unaudited)
(In Euro x 1,000)

Six months ended 30 June Note 2010 2009

Service revenues 8 3,808 9,780 License and other revenues 8 22 223 Income from subsidies 8 192 - Total revenues 4,022 10,003

Cost of materials and work contracted out 1,9 641 1,961 Wages and salaries 1,9 3,469 5,608 Depreciation and amortisation 1,9 1,246 1,075 Other costs 1,9 1,712 2,346 Total operating costs 7,068 10,990

Operating loss (3,046) (987)

Interest (net) 10 (494) (640) Result before corporate income taxes (3,540) (1,627)

Corporate income taxes - - Result for the period (3,540) (1,627)

Other comprehensive income - - Total comprehensive result for the period (3,540) (1,627)

Attributable to:
Equity holders of the Company (3,540) (1,627)

Result per share for result attributable to the equity holders of the Company during the six-month period (expressed in Euro per share)
Basic (0.11) (0.06) Diluted (0.11) (0.06)


* as adjusted, reference is made to Note 2.3.

9





Condensed consolidated statement of changes in equity for the period ended 30 June 2010
(unaudited) (In Euro x 1,000)

Note Attributable to equity holders of the Company Share capital Share Other Accumulated Total equity premium reserves deficit reserve Balance at 1 January 2009 1,945 38,161 751 (40,282) 575 Comprehensive loss for 6-month period - - - (1,627) (1,627)

ended 30 June 2009
Total recognised loss for 6-month - - - (1,627) (1,627)

period ended 30 June 2009

Employee share option scheme:
­ value of employee services - - 65 - 65 ­ options exercised, lapsed & forfeited - - (63) 63 -

Issue of share capital ­ conversion 720 3,778 - - 4,498 Issue of share capital ­ financing 960 5,040 - - 6,000 Issue of share capital ­ costs - (700) - - (700)
1,680 8,118 2 63 9,863

Balance at 30 June 2009 3,625 46,279 753 (41,846) 8,811

Balance at 1 July 2009 3,625 46,279 753 (41,846) 8,811 Comprehensive loss for 6-month period - - - (1,330) (1,330) ended 31 December 2009
Total recognised loss for 6-month - - - (1,330) (1,330) period ended 31 December 2009

Employee share option scheme:
­ value of employee services - - 68 - 68 ­ options exercised, lapsed & forfeited - - (67) 67 -

Issue of share capital ­ financing 387 3,652 - - 4,039 Issue of share capital ­ costs - (245) - - (245) 387 3,407 1 67 3,862

Balance at 31 December 2009 4,012 49,686 754 (43,109) 11,343

Balance at 1 January 2010 4,012 49,686 754 (43,109) 11,343 Comprehensive loss for 6-month period - - - (3,540) (3,540) ended 30 June 2010
Total recognised loss for 6-month - - - (3,540) (3,540) period ended 30 June 2010

Employee share option scheme:
­ value of employee services - - 167 - 167 ­ options exercised, lapsed & forfeited - - (9) 9 -
- - 158 9 167

Balance at 30 June 2010 4,012 49,686 912 (46,640) 7,970
10





Condensed consolidated statement of cash flows
for the period ended 30 June 2010
(unaudited) (In Euro x 1,000)

Six months ended 30 June Note 2010 2009 Cash flows from operating activities
Result before corporate income taxes (3,540) (1,627) Adjustments for:
­ Depreciation and amortisation 1,246 1,075 ­ Share-based payments 167 65 ­ Changes in working capital (2) (1,471) Net cash used in operating activities 11 (2,129) (1,958)

Cash flows used in investing activities 11 (51) (1,039) Cash flows used in / from financing activities 11 (694) 5,393

Cash, cash equivalents and bank overdrafts
Net increase / decrease during the six-month period (2,874) 2,396 Balance at 1 January 6 3,313 (882) Balance at 30 June 6 439 1,514


11





Toelichting op de Condensed Consolidated Interim Financial Statements voor de periode eindigend op 30 juni 2010 en 2009


1. Algemene informatie


1.1 Wijziging in presentatie
Vanuit het verleden heeft OctoPlus altijd ontwikkeldiensten geleverd ten behoeve van life sciences bedrijven via zijn Contract Development segment en een productportfolio ontwikkeld op basis van zijn gepatenteerde technologie via zijn Products and Drug Delivery segment, waarbij de ontwikkeling van een eigen productportfolio op basis van gepatenteerde technologie (deels) voor eigen rekening was. In oktober 2008 heeft OctoPlus de strategische beslissing genomen om zich uitsluitend te focussen op activiteiten die vergoed worden door de klant. Als gevolg hiervan zijn de twee segmenten vanaf september 2009 volledig geïntegreerd, wat heeft geleid tot een sterke vereenvoudiging van de organisatiestructuur. De gewijzigde structuur heeft ook een significant positieve invloed op de kostenstructuur van de organisatie. De gewijzigde structuur in ogenschouw nemende, heeft de Onderneming de opstelling van het Statement of Comprehensive Income van de Onderneming bekeken en de Onderneming is tot de conclusie gekomen dat een iets gewijzigde presentatie leidt tot meer relevante informatie voor de lezer van de financial statements.

De vergelijkende cijfers over het eerste halfjaar van 2009 zijn aangepast naar aanleiding van de gewijzigde opstelling. Dit heeft geleid tot de volgende wijzigingen:

Samenvoegen van de kostencategorieën `raw materials and auxiliaries' (2009: 0.2 miljoen) en `cost of contracted work and other external charges' (2009: 0.9 miljoen) in een nieuwe kostencategorie genaamd `cost of materials and work contracted out'; Reclassificeren van alle kosten voor materiaalverbruik in zowel de productie- als laboratoriumfaciliteiten van de Onderneming, zoals voorheen geclassificeerd onder `other costs', naar de nieuwe kostencategorie `cost of materials and work contracted out' (2009: 0.9 miljoen); en
Reclassificeren van bepaalde personeelgerelateerde kosten, zoals de kosten voor uitzendkrachten, zoals voorheen geclassificeerd onder `other costs' naar de kostencategorie `wages and salaries' (voorheen genaamd `employee benefits') (2009: 0.7 miljoen).

Nu de Onderneming geen producten voor eigen rekening meer ontwikkelt, zijn de kosten voor `raw materials and auxiliaries' en `cost of contracted work and other external charges' significant gedaald. Naar de mening van de Onderneming is het dan ook niet meer vereist om deze kostencategorieën afzonderlijk te presenteren. Met het toevoegen van alle kosten voor materiaalverbruik in zowel de productie- als laboratoriumfaciliteiten van de Onderneming zijn nu alle kosten direct gerelateerd aan de omzet opgenomen in de nieuwe kostencategorie `cost of materials and work contracted out'. In de nieuwe indeling zijn alle kosten met betrekking tot het personeel (zowel tijdelijk als permanent) opgenomen onder de kostencategorie `wages and salaries' en alle overige indirecte kosten, zoals huisvestingskosten, kantoorkosten, verkoopkosten en algemene kosten opgenomen onder de kostencategorie `other costs'.


12





Operationele kosten ­ presentatie tot en met 31 December 2009 (niet door een accountant gecontroleerd)
Eerste halfjaar 2010 2009

Raw materials and auxiliaries 14 173 Cost of contracted work and other external charges 414 862 Employee benefits 3,373 4,905 Depreciation and amortisation 1,246 1,075 Other costs 2,021 3,975 Totale operationele kosten 7,068 10,990

Operationele kosten ­ presentatie vanaf 1 januari 2010 (niet door een accountant gecontroleerd)
Eerste halfjaar 2010 2009

Cost of materials and work contracted out 641 1,961 Wages and salaries 3,469 5,608 Depreciation and amortisation 1,246 1,075 Other costs 1,712 2,346 Totale operationele kosten 7,068 10,990


2. Samenvatting van de grondslagen voor de financiële verslaglegging De grondslagen voor de financiële verslaglegging die zijn toegepast tijdens het opstellen van deze Condensed Consolidated Interim Financial Statements worden hieronder toegelicht. Deze grondslagen zijn consistent toegepast voor alle periodes, tenzij anders aangegeven.

Geen van de standaarden en interpretaties die zijn ingevoerd vanaf 1 januari 2010 hebben een materieel effect gehad op de Onderneming. Alle andere standaarden en interpretaties die zijn voorgesteld maar nog niet zijn uitgevoerd voor rapportageperiodes vanaf 1 januari 2010 zijn nog niet toegepast. De Groep verwacht dat de toepassing van deze standaarden en interpretaties geen materieel effect zal hebben op de financiële overzichten van de Groep in toekomstige periodes.


2.1 Toegepaste grondslagen
De Condensed Consolidated Interim Financial Statements zijn opgesteld in overeenstemming met de International Accounting Standard (IAS) 34 `Interim Financial Reporting', zoals aanvaard binnen de Europese Unie.

De Condensed Consolidated Interim Financial Statements zijn opgesteld in euro's en alle cijfers zijn afgerond op duizendtallen, tenzij anders is aangegeven.

De verslaglegging in de Condensed Consolidated Interim Financial Statements volgens IFRS standaarden vereist het gebruik van schattingen. Het vereist ook dat management zich een oordeel vormt over het toepassen van de accounting standaarden van de Groep. De gebieden waarbij een hogere mate van beoordeling of complexiteit van toepassing is, of waar aannames en schattingen een belangrijk effect hebben op de Condensed Consolidated Interim Financial Statements, worden verklaard in de toelichting in het Jaarverslag 2009.


13





De aangenomen accounting standaarden zijn consistent met de accounting standaarden die gebruikt zijn bij het opstellen van de jaarrekening van de Groep voor het jaar eindigend op 31 december 2009.

De Condensed Consolidated Interim Financial Statements voor het halfjaar eindigend op 30 juni 2010 zijn niet gecontroleerd door een accountant.


2.2 Consolidatie
De Onderneming is de moedermaatschappij van een groep bedrijven. De andere geconsolideerde bedrijven in de groep (dochterondernemingen) zijn:

OctoShare B.V., 100%, gevestigd te Leiden, Nederland OctoPlus Development B.V., 100%, gevestigd te Leiden, Nederland OctoPlus Technologies B.V., 100%, gevestigd te Leiden, Nederland OctoPlus Sciences B.V., 100%, gevestigd te Leiden, Nederland OctoPlus PolyActive Sciences B.V., 100%, gevestigd te Leiden, Nederland Chienna B.V., 100%, gevestigd te Bilthoven, Nederland OctoPlus Inc., 100%, gevestigd te Delaware, Amerika


2.3 Wijziging in de grondslagen voor de financiële verslaglegging Refererend naar paragraaf 1.4 van de 2009 jaarrekening van de Groep heeft de Onderneming haar grondslagen voor de financiële verslaglegging met betrekking tot de behandeling van grond als onderdeel van een sale and lease back transactie van gebouwen in het jaar 2004 aangepast. Als gevolg hiervan zijn in het Statement of Comprehensive Income over het eerste halfjaar van 2009 de rentekosten met 0.1 miljoen gedaald en de overige (operationele) kosten met 0.1 miljoen gestegen. Deze wijziging heeft geen impact op de Condensed Consolidated Statement of Changes in Equity en de Condensed Consolidated Statement of Financial Position.


3. Risicofactoren
Het risicoprofiel van de Onderneming en haar interne controle systeem waarmee de risico's van de Onderneming beheerst worden zijn opgenomen in de 2009 jaarrekening van de Groep op de pagina's 19 - 21 en pagina's 53 - 55.


4. Conjunctuurgevoeligheid (omzetvolatiliteit) Uitgaven voor onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten, en de bijbehorende kasstromen, kunnen periodiek significant fluctueren. Door de verandering van strategie van eigen productontwikkeling naar volledige dienstverlening aan klanten zijn zowel de uitgaven als de inkomsten stabieler geworden, met mogelijke significante eenmalige inkomsten in geval van het behalen van bepaalde mijlpalen in de ontwikkeling van producten op basis van OctoPlus' technologieën, zoals Locteron.


5. Gesegmenteerde informatie
Vanaf september 2009 kent OctoPlus slechts één segment en financiële rapportages per segment worden dan ook niet meer opgesteld en gerapporteerd (Note 1).


6. Liquide middelen
Overzicht liquide middelen gerelateerd aan het kasstroomoverzicht: Op 30 juni Op 31 dec Op 30 juni 2010 2009 2009

Liquide middelen 672 3,324 1,514 Rekening courant faciliteiten (233) (11) - Netto liquide middelen 439 3,313 1,514

OctoPlus heeft een kredietfaciliteit bij Fortis Bank Nederland gerelateerd aan een percentage van bepaalde uitstaande debiteuren tot een maximum van 2.0 miljoen. Op 30 juni 2010 was er 1.0 miljoen van deze kredietfaciliteit beschikbaar. Onderdeel van de overeenkomst is een
14





convenant waarbij het eigen vermogen van OctoPlus ten minste 25% moet bedragen van het balanstotaal, aangepast voor bepaalde zaken. Gedurende het eerste halfjaar werd door OctoPlus voldaan aan dit convenant.


7. Eigen vermogen
In het eerste halfjaar van 2010 zijn geen nieuwe aandelen uitgegeven.

In februari 2010 heeft de Onderneming 1,537,290 personeelsopties toegekend tegen een prijs van 1.41 per OctoPlus aandeel, wat overeenkomt met de slotkoers van het aandeel op 31 december 2009. 1,068,000 opties zijn toegekend aan leden van de Raad van Bestuur; 534,000 niet-conditionele opties en 534,000 conditionele opties. Het aantal niet-conditionele opties dat iedere persoon zal ontvangen van de toegekende conditionele opties hangt af van vooraf vastgestelde prestatiecriteria voor ieder van de personen over de jaren 2010, 2011 en 2012, waarbij 1/3 van de conditionele opties betrekking heeft op ieder van de drie jaren. De opties hebben een vestingsperiode van drie jaar na (onvoorwaardelijke) toekenning en kunnen daarna gedurende een periode van vijf jaar worden uitgeoefend. Het maximale aantal conditionele en niet-conditionele opties tot het kopen van aandelen worden in onderstaande tabel getoond.

Niet-conditioneel Conditioneel Conditioneel Conditioneel Totaal aantal 2010 2010 2011 2012 opties Dhr. Sturge 200,000 66,666 66,667 66,667 400,000 Mw. Swarte 167,000 55,666 55,667 55,667 334,000 Dhr. Moolhuizen 167,000 55,666 55,667 55,667 334,000 Totaal 534,000 177,998 178,001 178,001 1,068,000

De resterende 469,290 niet-conditionele opties zijn toegekend aan OctoPlus werknemers. Deze opties hebben een vestingsperiode van drie jaar, gevolgd door een uitoefeningsperiode van vijf jaar.

De totale optiekosten in het eerste halfjaar van 2010 bedragen 0.2 miljoen, waarvan 0.1 miljoen betrekking heeft op opties toegekend aan leden van de Raad van Bestuur.


8. Omzet
De totale omzet in het eerste halfjaar van 2010 is significant afgenomen van 10.0 miljoen in 2009 tot 4.0 miljoen in 2010. In de eerste zes maanden van 2009 heeft OctoPlus veel procesontwikkeling en productie voor Locteron verricht, wat tot een omzet leidde van 6.4 miljoen in de desbetreffende periode. Eind 2009 was de procesontwikkeling en productie van Locteron voor de Fase IIb klinische studie afgerond. In de eerste zes maanden van 2010 heeft OctoPlus een beperkt aantal stabiliteitstesten voor Locteron uitgevoerd, resulterende in een omzet van 0.6 miljoen.

In de eerste zes maanden van 2010 was er een grote vraag naar diensten van de Onderneming, met een groeiend aantal aanvragen, waaronder signficant grotere projecten en contracten dan in het verleden, met een goede slagingskans. Het sluiten van deze grotere contracten kost echter meer tijd met als gevolg dat deze grotere contracten nog niet hebben geresulteerd in omzetgroei in het eerste halfjaar van 2010. De niet-Locteron omzet in het eerste halfjaar van 2010 is per saldo met 0.2 miljoen gedaald tot 3.4 miljoen ten opzichte van dezelfde periode in 2009.


9. Operationele kosten
De totale operationele kosten daalden van 11.0 miljoen in het eerste halfjaar van 2009 naar 7.1 miljoen in het eerste halfjaar van 2010, een afname van 3.9 miljoen. In de eerste zes maanden van 2009 produceerde OctoPlus een grote hoeveelheid klinisch materiaal voor de Fase IIb klinische studie met Locteron. In de eerste zes maanden van 2010 hoefde er geen Locteron geproduceerd te worden. Daarnaast is er tegenwoordig een efficiënter gebruik van materialen in zowel de productiefaciliteit als de laboratoria. Dit alles heeft er toe geleid dat de
15





materiaalkosten en kosten voor uitbesteed werk sterk zijn verminderd van 2.0 miljoen in het eerste halfjaar van 2009 naar 0.6 miljoen in het eerste halfjaar van 2010. De Onderneming heeft de grootte van de organisatie ook sterk gereduceerd. Het aantal medewerkers is afgenomen van 135 FTE's per 30 juni 2009 naar 100 FTE's per 30 juni 2010. Ook werd er minimaal gebruik gemaakt van tijdelijke arbeidskrachten. Dit alles leidde tot een afname in personeelskosten van 5.6 miljoen in het eerste halfjaar van 2009 naar 3.5 miljoen in het eerste halfjaar van 2010.
Door de reductie in personeel en door een grotere nadruk op kostenbeheersing zijn ook de overige operationele kosten van de Onderneming gedaald van 2.3 miljoen voor het eerste halfjaar van 2009 naar 1.7 miljoen voor het eerste halfjaar van 2010.


10. Rente (netto)
Vrijwel alle rentelasten in het eerste halfjaar van 2010 hebben betrekking op finance lease contracten. In het eerste halfjaar van 2009 had de Onderneming daarnaast ook rentelasten voor de overbruggingskredieten die werden geconverteerd tijdens de aandelenuitgifte van februari 2009. Hierdoor daalden de netto rentelasten van 0.6 miljoen in het halfjaar eindigend op 30 juni 2009 naar 0.5 miljoen in het halfjaar eindigend op 30 juni 2010.


11. Geconsolideerd kasstroomoverzicht
De negatieve operationele kasstroom in het eerste halfjaar groeide van 2.0 miljoen in 2009 naar 2.1 miljoen in 2010 door een hoger operationeel verlies. De nieuwe productiefaciliteit van de Onderneming werd volledig operationeel in juni 2009. In de eerste zes maanden van 2009 waren hier nog significante investeringen voor nodig, in 2010 niet meer. De negatieve kasstroom uit investeringsactiviteiten is als gevolg hiervan sterk afgenomen van 1.0 miljoen voor het halfjaar 2009 naar 0.1 miljoen voor het halfjaar 2010. De Onderneming gebruikte 0.7 miljoen aan liquide middelen in het eerste halfjaar van 2010 voor financieringsactiviteiten met betrekking tot (i) geplande terugbetalingen van finance lease verplichtingen en (ii) betaling van facturen voor de financieringsrondes die in 2009 werden afgerond. In de eerste zes maanden van 2009 had de Onderneming 5.4 miljoen aan inkomsten uit financieringsactiviteiten die betrekking hebben op (i) inkomsten uit de financieringsronde van februari 2009 ( 5.9 miljoen inkomsten) en (ii) geplande terugbetalingen van finance lease verplichtingen ( 0.5 miljoen uitgaven). De kaspositie per 30 juni 2010 bedroeg 0.4 miljoen.


12. Voorwaardelijke passiva
Voor de voorwaardelijke passiva van de Onderneming wordt verwezen naar Note 28 van het Jaarverslag 2009.


13. Investeringsverplichtingen
De Onderneming heeft geen significante investeringsverplichtingen per 30 juni 2010.


14. Gebeurtenissen na de balansdatum
Er hebben zich geen ontwikkelingen voorgedaan die hier vermeld moeten worden.

Leiden, 6 augustus 2010

Simon Sturge, Chief Executive Officer
Susan Swarte, Chief Financial Officer
Gerben Moolhuizen, Chief Business Officer

16






---- --