Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER naar Reclame Code Commissie om OV-chipkaart reclame

ROVER heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie vanwege een treinreclame voor de OV-chipkaart. Met de betreffende reclame wordt beweerd dat het op dit moment mogelijk is door heel Nederland met de ov-chipkaart te reizen. Dit is echter niet juist aangezien de treintrajecten waar NS niet rijdt nog niet met de OV-chipkaart te bereizen zijn. Dit geldt ook voor bustrajecten in sommige delen van het land. De valse voorlichting van het Ministerie van V&W kan de reiziger zelfs veel geld kosten.

Een roze gekleurde intercity van NS rijdt door Nederland met de tekst "De OV-chipkaart brengt je nu door heel Nederland". Om duidelijk te maken dat dit om héél Nederland gaat staan alle provincienamen op de trein geschreven: "Via Flevoland - en Limburg - en Gelderland.. ". Het is een middel van het Ministerie van V&W om de OV-chipkaart bij de (trein)reiziger te promoten.

ROVER is niet te spreken over de reclame en vindt het misleidend. Tenslotte, op treintrajecten binnen Zuid-Limburg, Twente en een deel van Friesland en Groningen is het niet mogelijk met de OV-chipkaart te reizen: andere vervoerders dan NS hebben de kaart nog niet ingevoerd. "De reclame is voortijdig en bevat niet alleen verkeerde informatie", aldus ROVER, "maar deze valse voorlichting kan de nietsvermoedende reiziger zelfs veel geld kosten".

De treinreiziger die wel in heel Nederland tracht te reizen met de OV-chipkaart komt voor een onaangename verrassing te staan: het is niet mogelijk om uit te checken op stations die door treinen van Syntus, Veolia, Arriva en Connexxion worden bediend. Dit kan de reiziger niet alleen 20 euro borg kosten, in treinen die niet van NS zijn kan hij zelfs na het inchecken een boete van ¤ 35 krijgen vanwege het rijden zonder geldig vervoersbewijs. ROVER waarschuwt de reiziger zich goed te laten informeren voordat hij met de OV-chipkaart op reis gaat door heel Nederland.