Ingezonden persbericht



6 augustus 2010

BUK van John Buijsman in reprise

Naar aanleiding van de succesvolle tournee in 2009 is besloten Buk nog een aantal keren in de Nederlandse theaters te spelen.

Buijsman goed Bukowski
Het is niet toevallig dat John Buijsman zich tot Bukowksi aangetrokken voelt en hem het theater in sleept. Bukwoski was al 'on the road' voordat het modieus werd, hing rond in kroegen en sliep in luizige hotels. Intussen was Bukowski geen eenduidige bohémien: terwijl hij vrijwel continu naar klassieke muziek luisterde, is zijn werk doortrokken van blues, jazz en rock 'n roll. Het gaat de pijn van het leven niet uit de weg, maar loopt over van levensdrift, viriliteit en vrijheidsdrang. Bukowski swingt. Het werk van Bukowksi zit vol grote contrasten: de lyrische poëzie van het dagelijks leven, de grote gevoelens en de eenzame nachten tegenover de humoristische verhalen waarin hij een real life literaire soap laat zien van de werkende, zuipende of neukende gewone man.

BUK past uitstekend in het rijtje van mooie voorstellingen als Angel Eyes (over Chet Baker), Een nacht uit het leven van de stad en Public Animal (over Cornelis Bastiaan Vaandrager).

"Buijsman citeert boeken en zingt gedichten... Prachtig zijn de scènes waarin Buijsman op een bureau ligt, zijn kop op een stapel boeken" (De Volkskrant)

"Getuigend van subtiele melancholie is de scene waarin Buijsman en muzikanten De Jong en Suntrop zich laten wiegen op een oude autobank terwijl ze blazen op mondharmonica's..........Tekenaar Peter Pontiac schetst in swingende rock 'n' roll-stijl het geweldige verhaal You kissed Lily (1978) terwijl Buijsman deze liefdestragedie op kalme wijze met ons deelt. Helemaal onvergetelijk" (NRC Handelsblad)

"Buijsman geeft met deze voorstellingen een 'slice of life': onttrokken aan het leven van een man die alle mannen had kunnen zijn. Bukowski swingt" (Financieel Dagblad)

BUK ging in maart 2009 in première in de Rotterdamse Schouwburg en is de eerste van drie producties die de Rotterdam Connectie de komende vier jaar maakt in samenwerking met Productiehuis Rotterdam.

Regie: Antoine Uitdehaag Spel: John Buijsman Dramaturgie: Martine Manten Muzikanten: Keimpe de Jong en Andreas Suntrop Vertaling proza en poëzie: Jules Deelder Vormgeving en montage film: Beer Buijsman Tekeningen filmisch decor en affiche: Peter Pontiac (tekenaar Peter Pontiac maakte voor deze voorstelling een filmisch decor waarin animatie en acteurs worden samengebracht in een montage van Beer Buijsman) Productie: De Rotterdam Connectie en Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg) BUK is mogelijk gemaakt door bijdragen van: het NFPK+, Productiehuis Rotterdam, het Rotterdam Media Fonds, Stichting BevorderingVolkskracht, Stichting Van Ommeren Voogt, Lira Fonds, Stichting van Wijngaarden Boot en de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam.

Speeldata:
29 en 30 sept Westlandtheater de Naald - Naaldwijk, 1 en 2 okt Bellevue - Amsterdam, 9 okt Theater a/d Schie - Schiedam, 12 okt Toneelschuur - Haarlem, 14 okt Theater a/h Spui - Den Haag, 15 okt Schouwburg Almere, 23 okt GDMW-festival (Theater Kikker) - Utrecht, 27 okt Muziekkwartier (Grolschzaal) - Enschede, 28 t/m 30 okt Rotterdamse Schouwburg, 29 nov Parktheater - Eindhoven Meer info en reserveren: www.productiehuisrotterdam.nl


---- --
---