Gemeente Etten-Leur

Oogst van land kan gewoon gegeten worden

OOGST VAN LAND KAN GEWOON GEGETEN WORDEN

Het advies aan bewoners om geen groente en fruit uit eigen (moes)tuin te eten is ingetrokken. En dat geldt ook voor de vraag aan agrarische bedrijven om het oogsten van landbouwproducten enkele dagen op te schorten en apart op te slaan. Er is sinds de dag van de brand (dinsdag 3 augustus) geen gevaar geweest voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit de resultaten van de metingen van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Reden tot het uitvaardigen van het advies om geen groente en fruit te consumeren waren de vondsten van verbrandingsresten in Hoeven en Etten-Leur.

Burgemeester Denie van Moerdijk:

"Er was geen reden tot paniek maar we wilden alle risico's uitsluiten. We hebben het advies uit voorzorg uitgevaardigd. Ik realiseer me dat ik een groot appèl heb gedaan op de agrarische sector. Ik ben blij dat de resultaten van het onderzoek hebben aangetoond dat er geen gevaar is, noch dat er gevaar is geweest voor de volksgezondheid en dat de agrarische sector niet verder belemmerd wordt".

Op het moment van de brand waren er in de historische schuur kunstmest, bestrijdingsmiddelen en afgewerkte olie aanwezig. Hiervan zijn de verbrandingsproducten vrijgekomen. Daarom zijn er uit voorzorg in een groot gebied metingen verricht naar mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Geen van de metingen gaf aanleiding tot nadere onderzoeken.

Etten-Leur in beeld
Uw bezoek waard

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl