Gemeente Sneek


Ko Otte Panskipper 2010

De heer Jacobus Petrus (Ko) Otte uit Sneek is schipper in de Orde van de Sneker Pan 2010. Burgemeester drs. H.H. Apotheker maakte deze benoeming op vrijdag 6 augustus, bij de opening van de 75ste Sneekweek, bekend. Naast bestuurslid van de KWS, is de nieuwe Panschipper ook voorzitter sectie Beheer Materiaal en Gebouwen, bestuurslid Pampusclub Noord, commissaris Stichting Skarsweagen en commissaris verenigingsgebouw KWS De Kajuit.

Op voordracht van de KWS, die na lang wikken en wegen met een kandidaat of kandidate komt, benoemt het gemeentebestuur van Sneek elk jaar een Panschipper. Het is een persoon met grote verdiensten voor de zeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder.

Dit jaar is gekozen voor Ko Otte, een man wiens wieg nou niet direct in een echte watersportfamilie stond. Dat is inmiddels helemaal rechtgetrokken omdat ondertussen de derde generatie Otte actief is bij het wedstrijd-gebeuren van de KWS. Ko Otte is een persoon met een enorm groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Een man van achter de schermen, niet direct zichtbaar maar wel aanwezig. Een no-nonsense mens, recht door zee, ondernemend, kritisch, een harde werker en een bruggenbouwer. "Het is slechts een greep uit het assortiment aan goede eigenschappen die met gemak aan deze panschipper toegedicht kunnen worden" , sprak burgemeester Apotheker. "Ook iemand met een geweldig gevoel voor humor, die goed `slap kan ouwehoeren' en eigenlijk altijd een kwajongen is gebleven." Ko Otte is iemand waar je nooit vergeefs een beroep op doet, als het moet bij dag en bij nacht. Hij staat als bestuurder zijn mannetje maar steekt ook letterlijk zijn handen uit de mouwen. Apotheker prees ook Ottes rol naast oud KWS-voorzitter Hugo Snoekc, bij de totstandkoming van de nieuwe haven, het toiletgebouw en het Kielboot Trainings Centrum, allen op het starteiland.

Achtergrondinformatie

Bij de opening van de Sneekweek benoemt het gemeentebestuur van Sneek elk jaar de Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Deze Orde is door het gemeentebestuur ingesteld in 1954, toen ook de opening van de Sneekweek voor het eerst op het stadhuis plaatsvond. De Sneekweekorganisatie en het gemeentebestuur wilden op deze manier een meer officieel karakter geven aan de opening van de zeilweek. De Sneekweek werd in 1934 voor het eerst gehouden. Het evenement groeide langzaam maar zeker uit tot een internationale zeilhappening waar zich ieder jaar meer deelnemers uit binnen- en buitenland voor aanmeldden. Voor het gemeentebestuur was dit aanleiding om de Orde van de Sneker Pan in te stellen. Dit ietwat ludiek bedoelde initiatief kreeg een jaarlijks vervolg en werd een felbegeerde onderscheiding. Schippers in Orde van de Sneker Pan worden benoemd op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), een fusie van de Koninklijke Zeil Vereniging Sneek (KZVS) en de Sneeker Zeil Club (SZC). Aanvankelijk bestond de onderscheiding uit een insigne met een oorkonde, plus de verplichting om tijdens de Sneekweek met een koekenpan in de mast te varen. Met het oog op deze verplichting werd daarom bij de opening van de Sneekweek in 1966 voor het eerst ook nog een koperen koekenpan als ordeteken uitgereikt. In de pan is het wapen van Sneek geslagen.

Meer over Panschippers
Zie het origineel