KNHS

Nederland plukt de gladiolen in Dublin
6 augustus 2010
Nederland wint Dublin

DUBLIN (KNHS) - Voor aanvang de allerlaatste wedstrijd in de Meydan FEI Nations Cup competitie in het Ierse Dublin leek het er nog op of het Oranje kwartet van bondscoach Rob Ehrens zou gaan degraderen, maar dankzij een glanzende overwinning wist dit team zich ook het komende jaar te verzekeren van deelname in de super league van de internationale springsport. "Het was voor ons de dood of de gladiolen. We hebben met het mes tussen de tanden gestreden en het resultaat was dat we niet alleen met gladiolen, maar ook met de gouden beker, die ooit beschikbaar is gesteld door de Aga Khan, de ereronde konden rijden", stelde Rob Ehrens na afloop van één van de meest enerverende wedstrijden die deze wedstrijd ooit heeft gekend.

Nederland begon ijzersterk met een foutloze rit van Eric van der Vleuten (Mierlo) en VDL Groep Utascha SFN, daarna noteerde Jur Vrieling (Holwierde) met de zeer sterk springende VDL Bubalu één springfout, gevolgd door een zeer goede rit van Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze, die net als Vrieling ook één springfout moest accepteren. De laatste starter van het Oranje kwartet was Marc Houtzager (Rouveen), die met HBC Tamino een foutloze rit wist te rijden. Daarmee ging de Nederlandse equipe samen met de ook in degradatienood verkerende Zweden aan de leiding na de eerste manche.

In de tweede ronde sprong een fenomenaal draaiende Utascha wederom een foutloze ronde. Daarmee realiseerde deze pas negenjarige merrie in de zeven ritten die zij dit seizoen in deze competitie liep haar zesde foutloze rit! In totaal bleven in Dublin slechts twee paarden dubbel foutloos en naast Utascha was dat Tamino van Marc Houtzager. Eigenlijk was de rit van Marc volstrekt overbodig voor de zege in deze wedstrijd, want Nederland had de zege reeds binnen dankzij een schitterende foutloze rit van Vrieling met de over enorm veel vermogen beschikkende Bubalu, en twee springfoutjes van Smolders. De in de eerste manche nog op gelijke hoogte met Nederland liggende Zweden zakten in de tweede ronde geheel door het ijs en eindigden uiteindelijk als zesde in de wedstrijd.

"Ik ben de eigenaren van de paarden heel erg dankbaar dat zij steeds de bereidheid hebben gehad de dieren voor onze equipe beschikbaar te stellen en natuurlijk ook de ruiters, die hun prioriteit aan deze competitie blijven geven", aldus een dolgelukkige Rob Ehrens.

Nederland greep de allerlaatste strohalm met alle overtuiging en eindigde in de competitie als zesde. Spanje, Zweden, Zwitserland en Polen degraderen, terwijl Frankrijk de competitie winnend afsloot, voor de USA en Groot-Brittannië. Ierland eindigde als vierde, voor de Duitsers, die deze maal hun paarden niet meer voor de tweede manche hoefden te zadelen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Uitslag Meydan FEI Nations Cup:


1) Nederland - 4

- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (v. Lux) - 0 / 0

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) - 4 / 0
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (v. Nabab de Reve) - (4) - (8)

- Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (v.Numero Uno) - 0 / 0
2) Ierland - 20
2) USA - 20
4) Frankrijk - 24
5) Groot-Brittannië - 28
6) Spanje - 32
6) Zweden - 32
8) Zwitserland - 40
niet gestart tweede manche:
9) Duitsland - 28

Eindstand Meydan FEI Nations Cup 2010:


1) Frankrijk: 48.5 + 5 = 53.5

2) USA: 37.5 + 6.5 = 44

3) Groot-Brittannië: 38.5 + 4 = 42.5

4) Ierland: 31.5 + 6.5 = 38

5) Duitsland: 35.5 + 0 = 35.5

6) Nederland: 21 + 10 = 31
Gedegradeerd:

7) Spanje: 23 + 2.5 = 25.5

8) Zweden: 15.5 + 2.5 = 8

9) Zwitserland: 15 + 1 = 16

10) Polen: 0 + 0 = 0

Foto winnende Nederlandse team door: www.melissen.net