Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

NOS 65 jaar na Hiroshima

HILVERSUM, 3 juli 2010 - In de vroege ochtend van 6 augustus 1945 wordt de Japanse stad Hiroshima met een atoombom aangevallen. De Amerikaanse luchtmacht werpt voor het eerst in de geschiedenis een uraniumbom af, die de stad in één klap wegvaagt. Tienduizenden mensen vinden de dood. Drie dagen later is Nagasaki het doelwit. De atoombommen betekenen een keerpunt: Japan geeft zich over en de Tweede Wereldoorlog is officieel ten einde. De NOS wijdt een uitzending aan de officiële herdenking in Hiroshima met daarin een samenvatting van de ceremonie en reportages over de gevolgen van de atoomaanvallen voor de Japanse bevolking. Het programma is te zien op vrijdag 6 augustus van 18.00-18.50 uur (tijden onder voorbehoud) op Nederland 2. De presentatie is in handen van Joost Karhof.

De jaarlijkse ceremonie vindt plaats in het Peace Memorial Park in Hiroshima in aanwezigheid van nabestaanden en internationale autoriteiten, onder wie VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Traditioneel worden de namen opgelezen van de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Als gevolg van de nucleaire straling vallen in Hiroshima en Nagasaki tot op de dag van vandaag slachtoffers.

In de uitzending zijn gesprekken te zien met twee overlevenden van de atoombom. De Japanse Ayako Okumura overleefde als jong meisje ternauwernood de atoomaanval op Nagasaki. Ook de Nederlander Ronald Scholte, die tijdens de aanval in Nagasaki krijgsgevangen zat, ontsnapte op het nippertje aan de dood.

Programma informatie:

NOS 65 jaar na Hiroshima
6 augustus, Nederland 2, 18.00-18.50 uur (tijden onder voorbehoud).

De uitzending is op hetzelfde tijdstip te zien op nos.nl.