Ingezonden persbericht

Persbericht Parade
Utrecht, 1 augustus 2010

Parade onderweg naar Amsterdam

Na Rotterdam, Den Haag en Utrecht op naar de laatste stad

De Parade heeft in Utrecht de afgelopen weken een succesvolle editie beleefd. Er zijn ruim 81.000 bezoekers geweest, waarvan er 22.000 voor 16.00 uur kwamen en dus gratis naar binnen konden. Vannacht worden alle tenten afgebroken en morgenavond vertrekt het Parade-karavaan naar Amsterdam. In het Martin Luther Kingpark worden de komende dagen tientallen tenten opgebouwd, restaurants en barren ingericht, sanitaire voorzieningen aangesloten en elektra aangelegd. Op vrijdag 6 augustus om 18.00 uur is alles klaar en opent de Parade voor zeventien dagen haar poorten in Amsterdam.

Openingsprogramma
18.00-18.30 uur
Ontvangst in Café Correct
18.40 uur
Opening door Nicole van Vessum, artistiek directeur van de Parade, gevolgd door een optreden van Elise Lorraine uit haar solo voorstelling 'A Melody to Ecstasy' die zij voor Parade 2010 heeft gemaakt.
19.30 uur
Openingsvoorstelling 'Dolby' door Naninelinning.nl; een zeer exclusieve danstaal op hoog tempo, op meeslepende symfonische rockmuziek.
U bent van harte welkom op de opening en de openingsvoorstelling. Graag van tevoren aanmelden via paul@mobilearts.nl. Het Flying Festival, onderdeel van de Parade, rijdt donderdag 5 augustus door de stad met De Levende Loterij Show. Wilt u mee, dan kunt u dat ook aangeven via paul@mobilearts.nl.

Voorstellingen uit New York, Turkije en Amsterdam-Noord

Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de Parade organiseert Mobile Arts op 16 augustus 'Een Nieuwe Zwoele Zomeravond'. Daarbij zijn alle artiesten die vanaf 1984 betrokken zijn geweest bij de Boulevard of Broken Dreams en later de Parade uitgenodigd om samen te eten aan een 120 meter lange tafel met veel voorstellingen en muziek.
Naast dit feest staan er ook een hoop nieuwe voorstellingen op de Parade. Ricky Koole, Bob Fosko en Steyn de Leeuwe spelen de muziekvoorstelling 'Nachtwakers' en het Volksoperahuis en de Tolhuistuin brengen 'de Wasserette'. 'Straat' van Kees & Eddie & René keert terug, net als de literaire voorstelling 'Pulp & Fictie' onder leiding van Frank Lammers en Peter Heerschop. Pieter Post en Marcel Ott vormen samen the Ministry of Shortcuts en TG 42 brengt 'SMS, de Subtiele Manipulatie Show'. Jacob Rens speelt een voorstelling samen met zijn koe en de 7 Hills Foundation brengt hedendaagse Turkse kunst en theater naar Nederland.
Zoals ieder jaar staat de ITs Paradeparel in de Casa Mondo. Dit jaar is dat 'Ze heeft ja gezegd' van genomineerden Koen Kreulen en Judith Hazeleger. Helemaal vanuit New York komen de studenten van The New School for Drama. Vorig jaar speelden ze op het New Island Festival, waar ze samen met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege een voorstelling maakten. Op de Parade is het vervolg op deze voorstelling te zien; 'The New Yorkers'.
De Parade sluit op zondag 22 augustus af met een groots Gala in het Werkteater. Het Gala is ook toegankelijk voor bezoekers.

Over kapsels, interactieve games en de Generatie Nix

In Amsterdam ook een groot aantal voorstellingen die reeds in de andere Paradesteden te zien waren, zoals ANA/KATA met 'In de Bloei van je Leven', Toneelgroep Oostpool met 'Thuis ben je nooit alleen', Marjan Luif als Mevrouw Ten Kate en Penney de Jager neemt de bezoekers mee in een Burlesque treinreis. Alix Adams en Anil Jagdewsing brengen de generatie NIX onder de aandacht en The Four Chops spelen na 25 jaar van afwezigheid een benefietvoorstelling. Verder in Amsterdam: 'All-in' met Hanna Verboom, Tibor Lukacs, Iwan Walhain en Mirjam Stolwijk, 'Hauser Orkater Tribuut' onder leiding van Egon Kracht en Theo Nijland speelt de hoofdrol in zijn eigen musical. Zap speelt 'The Best Of' van de afgelopen tien jaar, De Gemeenschap, met onder andere Bill van Dijk, staat met 'Jij & Ik' in Teatro Quatro en Christine van Stralen en Mylou Frencken maakten voor de Parade de voorstelling 'Haarpijn' met tekst van Mike Boddé. PIPS:lab won in 2005 de Mus met de voorstelling 'Wortal Comeback 3', nu zijn ze terug met deel 5. Stichting Nieuwe Helden geeft bezoekers een road-trip door het onbewuste, kunstenaarscollectief Likeminds speelt in de kerk Katrina en Raymonde de Kuyper en Paul R. Kooij spelen een echtpaar dat vanwege onvrede in eigen land emigreert 'God in Frankrijk', met tekst van Nathan Vecht.

Parade ook voor doven en slechthorenden

Ook in Amsterdam worden er voorstellingen en muziekoptredens getolkt voor doven en slechthorenden. Stichting Skyway helpt de Parade daarbij en tolkt ieder weekend voorstellingen en muziekoptreden. In het openingsweekend worden getolkt: 'Supermannen hadden plannen', 'Nachtwakers', de kindervoorstelling 'Gebarentaal met Lotte en Max' en in de Orangerie De Levende Jukebox, Eddie's Elektro en kinderband de Lollies.
Iedere dag is er een uitgebreide KinderParade met theater- en muziekvoorstellingen van onder andere Hakim, Rosa Peters, Theatergroep Siberia, Marie en René Groothof en de Glazen Kin. Dit jaar organiseert de Parade het KinderGala op woensdagmiddag 16 augustus, welke wordt gepresenteerd door de theatergroepen van de Parade. Kaarten zijn te koop via de website en op het terrein.

Op de Parade variëren de voorstellingen van drie tot veertig minuten en spelen meerdere keren per dag. Iedere avond is er live muziek in de Orangerie en Café Correct, met onder andere Tim Knol, Anne Soldaat, Elske de Wall en Christiaan Hof.

Tournee Parade 2010
17 juni - 27 juni Rotterdam, Museumpark
2 juli - 11 juli Den Haag, Westbroekpark
16 juli - 1 augustus Utrecht, Moreelsepark
6 - 22 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

Aanrader: de Parade is ook bereikbaar met de Paradeboot. Vanaf de Stopera vaart de boot over de Amstel onder andere langs de Hermitage en het Amstelhotel naar het Martin Luther Kingpark en terug. Voor meer informatie: www.deparadeboot.nl

---