GroenLinks
GroenLinks vaart met 'Verboden gay pride-boot' mee met Canal Parade

Op zaterdag 7 augustus vaart GroenLinks mee met de Canal Parade in Amsterdam met een 'Verboden gay pride-boot'. Aan boord zijn activisten uit Wit-Rusland, Servië, Moldavië, Oekraïne en Bosnië-Herzegovina. In eigen land wordt het hen onmogelijk gemaakt om een gay pride te organiseren. Ze krijgen hier alsnog het feest dat ze verdienen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen steunt hiermee de activisten om volgend jaar wél toestemming te krijgen voor de gay prides in hun eigen land.

Bekijk op de kaart een overzicht van verboden en bedreigde gay prides in Europa en steek de organisatoren een hart onder de riem door ze op Facebook als je vriend toe te voegen.

In delen van Oost-Europa en op de Balkan hebben homo's, lesbiennes en biseksuelen dagelijks te maken met discriminatie en homofobie. De kaart geeft een overzicht van de landen waar de autoriteiten ze actief ervan weerhouden van het organiseren van een gay pride. Meestal door een vergunning te weigeren, maar soms ook door geweld te gebruiken. In andere landen laat de overheid na om bescherming te bieden.

IFRAME:
http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&hl=nl&msa=0&msid=1165704492847501 92173.00048b47a2359716a2125&ll=50.958427,19.511719&spn=26.684562,56.25& z=4&output=embed

Verboden gay prides in Midden- en Oost-Europa weergeven op een grotere kaart

"Het is een schande dat de autoriteiten de homoactivisten die een vreedzame manifestatie willen organiseren weigeren de bescherming te geven waar ze recht op hebben. Zonder bescherming tegen geweld van conservatieve, religieuze en extreemrechtse betogers is het helaas al te vaak gebleken dat de organisatie van een gay pride niet mogelijk is," aldus Cornelissen.

Moldavië

Het gebrek aan bescherming werd dit jaar weer duidelijk in Modavië. Marije Cornelissen was aanwezig op hun festival: "In 2008 wilden ze een manifestatie houden, met minder dan 40 personen omdat je dan geen vergunning nodig hebt. Het busje waarin zij zaten werd door 500 agressieve tegendemonstranten omsingeld en bedreigd zonder dat de politie ingreep. Bij de mensen die ik tegen ben gekomen in Moldavië kun je de angst nog in hun ogen zien als ze erover vertellen. Dit jaar kregen ze geen weer vergunning. In plaats van een gay pride hebben ze daarom alleen een persconferentie georganiseerd."

Diner met ambassadeurs

De organisators van de verboden gay prides zullen de dag voor de Canal Parade ondermeer een bezoek brengen aan het homomonument in Amsterdam om aandacht te vragen voor de Europese slachtoffers van homofobie. Verder heeft Marije Cornelissen de ambassadeurs van Wit-Rusland, Servië, Moldavië, Oekraïne en Bosnië-Herzegovina uitgenodigd voor een diner met de activisten. Met hen wil ze bespreken wat alle partijen kunnen doen om in 2011 de manifestaties wel mogelijk te maken.

Steun de organisators van de verboden gay prides

Cornelissen roept iedereen op om zijn steun uit te spreken aan de organisatoren van de verboden gay prides door ze op Facebook als vriend toe te voegen. Hieronder staat een overzicht van hun namen met links naar hun profielen, zodat je dat zo makkelijk mogelijk kunt doen.