Gemeente Zwolle

Standwerkers strijden om Zwolse titel

De binnenstad is zaterdag 7 augustus 2010 het strijdtoneel van de marktkooplui, als het Zwolse Standwerkersconcours 2010 wordt gehouden. Twintig topstandwerkers maken tussen 10.00 en 17.00 uur uit wie zich door wethouder Nelleke Vedelaar tot de beste standwerker van 2010 in Zwolle mag laten kronen.

Een vakkundige jury slaat de verrichtingen van de standwerkers gade. Op het concours, dat wordt gehouden op de rijbaan van de Melkmarkt en op de Grote Markt, zullen de kooplui hun best doen om zoveel mogelijk producten te verkopen. Ze proberen met mooie, leuke en grappige presentaties het publiek hun koopwaar aan de man te brengen. Maar bovenal zorgen ze voor veel extra plezier in de stad.

Entertainers

Het beroep standwerker is zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de goede oude marskramers, venters of zogenoemde 'kwakzalvers' die het platteland, de dorpen en steden bezochten, nu zijn zij, de standwerkers, de entertainers van de markten. Het jaarlijks terugkerend standwerkerconcours is daarvan het bewijs.