Gemeente Zwolle

Kunst op stoeptegels

Kunsttegel

In Zwolle ligt kunst op straat, als zaterdag 7 augustus 2010 het kunstproject `Met voeten getreden' zijn voltooiing krijgt. Die dag maken ruim 800 grijze stoeptegels rond de grachten van de Zwolse binnenstad plaats voor speciale kunsttegels.

Vrijwilligers leggen om 10.00 uur de eerste tegels op de het Groot Wezenland ter hoogte van het Kerkbrugje. Ze krijgen rond 14.00 uur, als ze halverwege zijn, versterking van wethouder Nelleke Vedelaar.

Het kunstproject is een initiatief van de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel en is bedacht door de kunstenaars Mark van Enk, Marit Otto en organisator Niek van der Sprong. In totaal hebben 65 kunstenaars 65 verschillende ontwerpen gemaakt voor een stoeptegel. De ontwerpen zijn gebaseerd op het thema `Vrijheid wereldwijd'. Ze zijn door particulieren, bedrijven en organisaties geadopteerd, als een blijvend kunstwerk voor de stad Zwolle.

Enkele bekende (oud-)Zwollenaren doen aan het project mee. Onder hen Marianne Smit (Isala-klinieken), Jonnie en Therese Boer, Gaston Sporre, Margriet Meindertsma (lid Eerste Kamer), Arjan Duijn (voorzitter Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel) en Loek Hermans (oud-burgemeester van Zwolle).

Streepjescode

Er komen ook QR-tegels (QR staat voor quick response - snelle reactie - zie www.wikipedia.nl) tussen de kunsttegels te liggen. Dat zijn tegels met een soort streepjescode. Bezitters van een mobiele telefoon met camera en een speciale programma kunnen de code scannen. Ze krijgen vervolgens een link naar bijvoorbeeld een website waarop de kunstenaar een toelichting geeft op zijn werk.

* Zie ook: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl