Landschap Noord-Holland


Heiloo, 29 juli 2010

Genieten van libellen, vlinders en andere fladderaars Wandelexcursie in de buurt van Kolhorn

De naam Waardkanaal zal de meeste natuurliefhebbers in Noord-Holland weinig zeggen. Toch is dit kanaal in de buurt van Kolhorn zeker de moeite van een bezoek waard. Wandel mee met de gids van Landschap Noord-Holland op zaterdag 7 augustus van 13.30 - 16.00 uur. Deze keer bessteedt hij vooral aandacht aan mooie insecten. U komt zeker enthousiast thuis!

Landschap Noord-Holland heeft in het verleden drassige plekken langs het Waardkanaal gemaakt waardoor er veel valt te beleven. We letten tijdens de excursie speciaal op libellen en vlinders. Het zijn de mooiste insecten die in ons land leven. Libelles brengen de eerste periode van hun leven als larf in het water door. Na verloop van tijd veranderen ze van waterdier in een vliegend insect. Libellen zijn woeste vliegers die hun prooi tijdens de vlucht vangen. Hoewel ze er gevaarlijk uitzien hoeven we niet bang te zijn. Ze kunnen ons niet steken of bijten. In de bloemrijke ruigten van het Waardkanaal kan het wemelen van de vlinders. Soorten als dagpauwoog, distelvlinder, groot koolwitje en kleine vos vliegen hier veelvuldig rond. Ook voor de vogelliefhebbers is het zaak de oren en ogen open te houden. Regelmatig zweeft de bruine kiekendief boven het riet en doortrekkende witgatjes en oeverlopers houden zich op langs de oevers van het water.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen ttot 12 jaar ¤ 2,50. Wij raden u aan steviig schoeisel te dragen en een verrekijker mee te nemen. We vertrekken bij het Van de Stergemaal. Neem op de Waarderpolderhoofdweg bij boerderij Waterloo (nr. 25) de Van de Sterweg. Dit is ten noorden van Kolhorn. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl. Langs de oevers van het Waardkanaal zijn regelmatig libelles te zien. Foto Ger Tik
Noot voor redacties