Raad van State


maandag 9 augustus 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de minister van EZ en de minister van VROM van het rijksinpassingsplan 'Zuidring Wateringen - Zoetermeer (380 kV leiding)'. Het rijksinpassingsplan is een soort bestemmingsplan dat door de minister wordt vastgesteld. Het plan maakt de aanleg van een hoogspanningsverbinding mogelijk tussen het transformatorstation in Wateringen en het transformatorstation bij Zoetermeer. Het eerste deel van het tracé loopt van Wateringen langs de Rijksweg A4 tot de Kruithuisweg in Delft. Dit deel wordt bovengronds aangelegd, waarbij de hoogspanningsmasten maximaal 65 meter hoog kunnen worden. Het tweede deel wordt ondergronds aangelegd. Dit tracé loopt langs de Abtwoudsche Polder in Delft, door de Zuidpolder in Pijnacker-Nootdorp tot de Oude Polder, direct ten noorden van de N470. Het derde deel wordt weer bovengronds aangelegd in een gebied met veel glastuinbouwbedrijven en eindigt bij het Zoetermeerse transformatorstation ten zuiden van de Rijksweg A20. Een groot aantal inwoners, bedrijven en verenigingen uit Delft, Zoetermeer en Pijnacker en de stichting 'Delft Zegt Nee Tegen Bovengronds 380 kV', de stichting 'De Groene Landscheiding N470' uit Zoetermeer en de gemeentes Lansingerland en Midden-Delfland verzetten zich tegen het plan van de minister. Zij komen daarom tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een groot deel van de bezwaarmakers vreest voor gezondheidsrisico's als gevolg van de magneetveldzone van de hoogspanningsmasten. Ook zouden de masten fijnstof aantrekken, waardoor het fijnstof zou ioniseren. Volgens de inwoners en de stichtingen is geïoniseerd fijnstof zeer schadelijk voor de gezondheid. Verder zouden de masten geluidhinder veroorzaken. Veel mensen vinden dan ook dat de hoogspanningsverbinding helemaal ondergronds zou moeten worden aangelegd. Dit zou ook het landschap ten goede komen. Ten slotte zijn er inwoners en bedrijven die zich niet kunnen vinden in de beperking van de mogelijkheden om woningen en bedrijven uit te breiden. Naast het rijksinpassingsplan gaat het ook om 33 zogenoemde uitvoeringsbesluiten om het plan ten uitvoer te kunnen brengen: bouwvergunningen en ontheffingen bijvoorbeeld. Deze uitvoeringsbesluiten zijn genomen door de bestuursorganen die daartoe bevoegd zijn. In verband met het groot aantal bezwaarmakers duurt deze zitting in totaal drie dagen: 9, 10 en 11 augustus. De zitting vindt plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag. (zaaknummer 200908100/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend voor het veranderen van een pakhuis met kantoren in een appartementsgebouw met 26 appartementen aan de Hoge Nieuwstraat/Binnen Walevest. Het pand is een rijksmonument. Het heeft een hoogte van meer dan 16 meter en is op dit punt in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur heeft vrijstelling verleend van het bestemmingsplan om de verbouwing toch mogelijk te maken. Enkele omwonenden zijn het niet eens met de vrijstelling en de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend. Hun bezwaren zijn met name gericht tegen de parkeerdruk die volgens hen door het bouwplan ontstaat in de buurt. De rechtbank in Dordrecht heeft in december 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Zij laten het er echter niet bij zitten en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000473/1) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zutphen heeft verleend voor de vernieuwing en de uitbreiding van woonzorgcentrum Den Bouw aan het Abersonplein in Warnsveld. In gebouw A worden 10 appartementen gerealiseerd, in gebouw B 21 appartementen en in gebouw C 55 verzorgingsplaatsen. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bouwproject, omdat er onvoldoende parkeerplaatsen zouden worden aangelegd. Dat leidt volgens de omwonenden tot ernstige parkeeroverlast in de omgeving. Verder vrezen zij voor een aantasting van hun woongenot en is het bouwplan volgens hen in strijd met de welstandseisen. De rechtbank in Zutphen heeft in december 2009 het beroep van de omwonenden gegrond verklaard op het punt van de redelijke eisen van welstand. Het advies van de welstandscommissie is naar het oordeel van de rechtbank niet goed onderbouwd. De omwonenden komen toch tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het besluit van het gemeentebestuur op meer gronden dan alleen welstand, vernietigd had moeten worden. (zaaknummer 201000374/1)

13.30 uur

Zitting over het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout om een gebouw aan de Wilhelminalaan tijdelijk te sluiten zolang niet is voldaan aan de brandveiligheidseisen. In het gebouw is een Sport- en Vrijetijdscentrum gevestigd. Het gemeentebestuur heeft het bedrijf bevolen om binnen een bepaalde periode een brandmeld- en ontruimingsinstallatie in het gebouw te plaatsen die voldoet aan de zogenoemde NEN-normen. Het Sportcentrum heeft binnen de termijn aan de eisen voldaan, maar heeft wel beroep ingesteld bij de rechtbank in Breda. Het bedrijf wil de juridische procedure voortzetten, omdat als de rechter het beroep gegrond verklaard, het bedrijf de geïnstalleerde voorzieningen weer wil verwijderen. Volgens het bedrijf zijn aan de alarminstallaties gezondheidsrisico's verbonden. De rechtbank heeft in december 2009 het beroep ongegrond verklaard. Het Sportcentrum komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000963/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.