Socialistische Partij

SP: Stop weigering van studenten op grond van leeftijd

28-07-2010 * De regering moet ervoor zorgen dat MBO-scholen geen studenten meer weigeren op grond van hun leeftijd. Als scholen dat toch doen, dan moeten zij worden aangepakt. Dat zegt SP-Kamerlid Manja Smits in reactie op de inventarisatie van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), waaruit blijkt dat MBO-scholen tientallen leerlingen hebben geweigerd vanwege hun leeftijd.

In de meeste gevallen gaat het om studenten tussen 20 en 30 jaar oud. Zij krijgen van de scholen te horen dat zij moeilijk aansluiting zouden vinden in de klas en moeilijker een diploma halen. Sommige studenten zijn zelfs al bij meerdere opleidingen geweigerd puur op basis van hun leeftijd. Smits:"Het is idioot dat scholen gemotiveerde studenten afwijzen omdat zij te oud zouden zijn. Deze mensen willen graag een diploma halen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en dan moet de regering er alles aan doen om dit mogelijk te maken."

JOB vreest dat er meer gevallen zijn dan nu bij hen bekend is, en daarom vraagt Smits de regering onderzoek te doen naar de exacte omvang van dit probleem. Ook roept zij de regering op om daadkrachtig op te treden tegen MBO-scholen die hier duidelijk de wet overtreden. Het ministerie zegt studenten dat zij naar de Commissie Gelijke Behandeling kunnen stappen, maar Smits vindt dit onvoldoende en wil echte maatregelen. Smits: "Dit is echt te gemakzuchtig van deze regering. Staatsecretaris Van Bijsterveldt moet nu opkomen voor de rechten van studenten en alle scholen erop aanspreken dat zij de plicht hebben ook deze mensen goed onderwijs te bieden."