Socialistische Partij

SP: voorkom uitverkoop Nederlandse bedrijven met wetgeving


06-08-2010 * "De Nederlandse regering moet een goede industriepolitiek gaan voeren. Hoogwaardige industrie en werkgelegenheid verdient betere bescherming tegen aandeelhouders die alleen maar uit zijn op korte termijn gewin. Hun macht moet worden ingeperkt zodat Nederlandse bedrijven minder kwetsbaar zijn voor buitenlandse overnames. " Dat zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang naar aanleiding van zijn voorstel om in de Tweede Kamer een hoorzitting te organiseren over de uitverkoop van belangrijke bedrijven en industrieën in Nederland. Aanleiding voor zijn initiatief zijn het verdwijnen van hoogwaardige werkgelegenheid bij Organon, het opsplitsen van TNT en de afbraak of verkoop van gezonde bedrijven als Stork, ABN Amro, Essent en Nuon in het verleden.

Volgens Irrgang kijkt de Nederlandse regering teveel toe hoe belangrijke bedrijven worden overgenomen en in buitenlandse handen vallen. Zo raakte Nederland vorig jaar Essent en NUON kwijt, waarmee een deel van de zeggenschap over de energieproductie verloren ging.

Eerder miste Nederland de boot bij de verkoop van ABN Amro, de opsplitsing van Stork, en de overnames van PCM, Hema en Vendex/KBB waarbij deze bedrijven met een enorme schuldenlast werden opgezadeld. Irrgang: "Nederland is veel te naïef als het gaat om de noodzaak van een goede industriepolitiek. We laten ons de kaas van het brood eten. Die houding van de politiek moet veranderen. Niet stilzitten zoals Balkenende deed maar, net als de Franse president, de telefoon pakken wanneer belangrijke bedrijven dreigen te verdwijnen."

Om de discussie in de Tweede Kamer op te starten wil Irrgang eerst een hoorzitting organiseren en daarna een hoofdlijnendebat houden in de Tweede Kamer. Irrgang: "Als alle andere landen opkomen voor hoogwaardige industrie en werkgelegenheid moet Nederland niet als gekke Henkie toekijken hoe deze industrieën de grens over verdwijnen. We krijgen een nieuw kabinet die we nu nog mee kunnen geven een veel verstandigere industriepolitiek te gaan voeren."

De SP wil ondermeer oud-bestuurders Peter Wakkie (Ahold), Jan Kalff (ABN Amro) uitnodigen voor de hoorzitting. Wakkie is nu adviseur bij Organon. Daarnaast wil Irrgang spreken met professor Arnoud Boot, de economen Hans Schenk en Alfred Kleinknecht, hoogleraar Rienk Godijk en arbeidsjurist Ferdinand Grapperhaus.