Ingezonden persbericht

HISTORISCH WEEKEND IN FORT RAMMEKENS
Beleef het jaar 1815 op 7 en 8 augustus 2010

Op zaterdag 7 en zondag 8 augustus is er een unieke mogelijkheid om te beleven hoe het leven er omstreeks 1815 in fort Rammekens aan toeging. De soldaten van het '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' zetten de klok er dan namelijk 200 jaar terug tijdens hun garnizoensdienst. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547). U vindt het fort vlakbij Vlissingen.

Soldaten die op stro slapen in de kazematten en wachtdiensten draaien, fuseliers die maaltijden koken in authentieke potten op een houtvuurtje en na gezonde kost genieten van een pijpje en sterke verhalen over heldendaden in verre landen. Verwonder u over het dagelijkse leven van de militair aan het einde van de Franse tijd, in het jaar van de Slag van Waterloo.

Tijdens de garnizoensdienst op 7 en 8 augustus zal een gedeelte van de mannen en vrouwen van het '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' aanwezig zijn. Zij geven voor het publiek korte exercities met vuurdemonstraties, lopen wacht bij de poort en geven uitleg over een vuursteenmusket. U kunt meekijken als zij koken op een kampvuur en luisteren naar de trommel en fluit. Vragen van het publiek worden graag beantwoord.

Het is de vierde keer dat de vereniging '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' te gast is in fort Rammekens. Twee keer kwam de hele groep en vorig jaar was er ook al een garnizoensdienst. Tijdens de garnizoendienst die dit keer georganiseerd wordt, zal een select gezelschap aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar de groep twee keer per jaar in het fort te gast is. Eén keer met een groot publieksevenement en één keer met een garnizoensdienst.

De groep heeft veel ervaring met het tot leven wekken van de historie en dan vooral van de militaire geschiedenis. Al eerder zijn vergelijkbare evenementen georganiseerd op historische locaties als Slot Loevestein en de Bourtange. In Engeland wordt deze hobby vaker beoefend; doel is de geschiedenis zo dicht mogelijk te benaderen en het publiek de historie te laten beleven. Zie ook de website van de vereniging: www.7bvl.nl.

Fort Rammekens is een samenwerkingsproject van Staatbosbeheer en het Zeeuws maritiem muZEEum. U vindt het fort aan de Rammekensweg bij Ritthem, ten oosten van Vlissingen. Fort Rammekens is van maart tot en met oktober dagelijks geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandag. Voor meer informatie kunt u bellen met het Zeeuws maritiem muZEEum, telefoon 0118- 41 24 98.

Juli 2010