Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetsluis sluit Tour af

Door middel van een fototentoonstelling van Thomas Kafoe sluit Hellevoetsluis de Tour de France af. Tijdens de doorkomst van de Tour de France zijn er vele foto's gemaakt. Een bijzondere fotograaf is Thomas Kafoe. Met een eerdere tentoonstelling over wielrennen maakte Thomas indruk op leden van het gemeentebestuur. Wethouder Evert Taal is dan ook bijzonder verheugd dat Thomas nu in het gemeentehuis een aantal van zijn foto's aan een groot publiek laat zien. Maandag 9 augustus om 14.30 uur opent wethouder Taal dan ook trots de Tour de France expositie van Thomas en sluit met deze expositie de periode Tour de France af.
De expositie is vanaf 10 augustus tot en met 10 september tijdens kantooruren van het gemeentehuis van Hellevoetsluis 26 te zien.

Thomas Kafoe is een jonge (19 jaar) ambitieuze sportfotograaf. Het afgelopen jaar heeft hij zijn Mbo diploma gehaald aan het Albeda College in Hellevoetsluis en per september gaat hij beginnen aan de fotovakschool in Rotterdam.
Het fotograferen is bij Thomas al vroeg begonnen. Eerst met een eenvoudige digitale compact camera, maar sinds een jaar is hij meer professioneel aan de gang gegaan. De liefde voor wielerfotografie wordt mede ingegeven door zijn andere hobby namelijk wielrennen. Afgelopen jaar heeft hij deelgenomen aan een serie workshops gegeven door de beroemde wielerfotograaf Cor Vos die hij als zijn grote inspirator en mentor beschouwd. Zo heeft hij afgelopen 23 juni nog samen met Cor Vos het Nederlands kampioenschap tijdrijden gefotografeerd. Voor de open dag van het Albedacollege heeft Thomas een fototentoonstelling ingericht met foto's van diverse wielerevenementen van het afgelopen jaar. Deze heeft tot het eind van het schooljaar 2009 - 2010 de gangen van de school opgesierd.

Voor de gemeente Hellevoetsluis heeft hij zich speciaal op de Tour de France gericht. Hij heeft de hele tour in Nederland gevolgd, vanaf de ploegenpresentatie, via de proloog tot en met de 1e etappe, toen de tour richting België en Frankrijk over de grens trok. Alom is de 'Grande Depart 2010' tot de best georganiseerde en best bezochte start van de tour ooit gebombardeerd. Overal was de publieke belangstelling enorm, zo ook in Hellevoetsluis. Met recht is de gemeente er trots op dat zij in het routeschema is opgenomen. Van dat gevoel van trots wil de gemeente nog even nagenieten door in de hal van het gemeente huis dit grooste evenement nog even terug te halen via de foto's van Thomas. In de expositie van zijn foto's heeft Thomas geprobeerd om vooral de renners vast te leggen in hun strijd om het geel. Om het een en ander af te maken is Thomas afgereisd naar Parijs om aldaar de afsluiting van de tour vast te leggen.

De foto's zijn onder vaak lastige omstandigheden gemaakt. Doordat Thomas (nog) niet beschikt over een document als een perskaart, heeft hij zich soms erg creatief langs de 'officials' moeten worstelen om toch steeds een goede plaats te bemachtigen voor het fotograferen. Ondanks deze moeilijke omstandigheden is er een leuke overzichtstentoonstelling ontstaan die een mooi beeld geeft van de Tour in Nederland. Natuurlijk zijn niet alle foto's in de expositie opgenomen. Daarom is er een fotoboekje gemaakt met daarin naast de geëxposeerde foto's nog diverse andere opnamen van de Tour en haar deelnemers en de sfeer rondom een dergelijk gebeuren. Het eerste exemplaar van het fotoboekje zal tijdens de opening van de expositie door Thomas aan wethouder Taal overhandigd worden.

08/06/2010