Resultaten Enexis 1e halfjaar 2010 conform verwachting

09/08/2010 10:00

Enexis B.V.

PERSBERICHT

09 Augustus 2010

Resultaten Enexis 1e halfjaar 2010 conform verwachting

De resultaten van Enexis van het 1e halfjaar van 2010 zijn conform verwachting. Dit ondanks het feit dat de omzet, het bedrijfsresultaat en de nettowinst ten op zichte van 2009 zijn gedaald. De nettowinst bedroeg 79,6 miljoen euro (1e helft 2009: 148,4 miljoen). De resultaatdaling werd veroorzaakt door lagere gereguleerde tarieven, het wegvallen van de eenmalige opbrengsten en hogere rentelasten. Genoemde effecten zijn deels gecompenseerd door kostenbesparingen.

Duurzaamheid

Enexis heeft in de eerste helft van 2010 diverse initiatieven genomen om gemeenten te ondersteunen in het behalen van hun groene energiedoelstellingen, zoals het project Energie in Beeld. De website www.zelfenergieproduceren.nl werd als service naar klanten geïntroduceerd. Vanaf 15 juli worden in Limburg slimme meters geplaatst bij nieuwbouw en grote renovaties. Met deze slimme meters kunnen klanten meer grip krijgen op energiebesparing. Als bedrijf wil Enexis ook duurzaam zijn, onder meer door het inzetten van elektrische auto's, het reduceren van afvalstromen en het bouwen van energieneutrale bedrijfsgebouwen.

Betrouwbaar netwerk

De klanttevredenheid bij kleinverbruikers is met een waardering van 7,5 in het eerste halfjaar van 2010 op het hoge niveau van 2009 gebleven. Op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu (VGWM) is verder geïnvesteerd in veiligheidsbewustzijn, zowel bij het eigen personeel alsook bij de voor Enexis werkende aannemers. De veiligheidscores voor eigen personeel en aannemers laten een positieve ontwikkeling zien in het 1e halfjaar.

Investeringen

De investeringen nemen met 10,5 miljoen euro toe ten opzichte van het 1e halfjaar van 2009, met name als gevolg van vervangingen. Ten opzichte van het plan 2010 blijven de gerealiseerde investeringen achter. Dit wordt vooral veroorzaakt door stagnatie in reguliere opdrachten van klanten alsmede door vertraagde klantvraag ten aanzien van enkele Decentrale Opwekprojecten, beide ten gevolge van de economische situatie.

Over Enexis

Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoost Polder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.000 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

Het volledige halfjaarbericht is te vinden op onze website www.enexis.nl.





http://www.enexis.nl