Politie Haaglanden

Persberichten 9 augustus

Haaglanden, 09-08-2010

Auto-inbreker met volle onderbroek
Den Haag Politieagenten die zondag 8 augustus een 37-jarige Haagse veelpleger aanhielden in verband met enkele autokraken, troffen de buit aan op een bijzondere plaats. De man bleek een navigatiesysteem in zijn onderbroek te hebben verstopt. Politieagenten zagen de man omstreeks acht uur s avonds door de omgeving van de Kanaalweg struinen. Omdat de 37-jarige bij de politie bekend staat als notoire auto-inbreker én hij op de nominatie staat voor een twee jaar durend verblijf in een zogenoemde inrichting voor stelselmatige daders besloten de agenten de man te volgen. De veelpleger besloot per tram richting centrum te reizen, maar werd ter hoogte van de Javastraat door controleurs uit de tram gezet. Daarop besloot de politie om hem te controleren. De 37-jarig bleek in het bezit van spullen die zojuist uit twee autos waren gestolen. Daarop werd hij aangehouden. Pas op het politiebureau kwam het navigatiesysteem tevoorschijn. De eigenaars van de opengebroken autos hebben inmiddels aangifte gedaan.

Korpsprioriteit Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Woninginbreker aangehouden
Den Haag De politie hield zondag 8 augustus om 20.05 uur een 29-jarige man aan als verdachte van een woninginbraak. De bewoners van een pand in de Copernicusstraat stonden met de buren te praten en hadden de voordeur opgelaten. Zij zagen vervolgens dat er twee onbekende mannen hun woning uit liepen. Een bewoner was achter één van de verdachte aangefietst. Via zijn mobiel hield hij de politie op de hoogte, waardoor de agenten de nog onbekende man aanhielden en meenamen naar het politiebureau. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie stelt een onderzoek in.

Vluchtpoging eindigt tegen geparkeerd voertuig
Den Haag De politie hield zondag 8 augustus om 17.15 uur een 20-jarige Haagse scooterrijder aan voor diverse overtredingen. Een motoragent wilde de bestuurder in de Waterloostraat controleren. Bij het zien van de politie vluchtte de Hagenaar over het trottoir. Motoragenten zetten hierop de achtervolging in. Meerdere malen probeerde de Hagenaar de agenten van hun motor te rijden. Door tijdig weg te sturen, konden de agenten dit voorkomen. De achtervolging ging door waarbij de verdachte meerdere verkeerregels negeerde. Op de Anna Beijnslaan probeerde de verdachte één van de agenten van de motor te schoppen. In plaats van de motoragenten uit balans te brengen, verloor de verdachte zelf de macht over het stuur en botste tegen een geparkeerd staande auto. De agenten namen de verdachte voor verhoor mee naar het politiebureau. Hier bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De scooter is vermoedelijk van diefstal afkomstig. De verdachte zit nog vast en de politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Jongen aangehouden na bedreiging
Den Haag De politie hield zondag 8 augustus om 18.35 uur in een woning aan de Beresteinlaan aan een 15-jarige jongen aan. De jongen kreeg in de woning ruzie met anderen en ging totaal door het lint. Omdat de jongen een hobbymesje in zijn handen had en de boel bedreigde werd de politie ter plaatse gevraagd. Agenten hebben de jongen in de woning aangehouden zijn mesje afgenomen en vervolgens meegenomen naar een politiebureau voor bedreiging.

Onder invloed zonder licht
Den Haag Agenten zagen op zondag 8 augustus om 23.15 uur een automobilist inparkeren zonder verlichting en het parkeren verliep niet echt vlotjes en goed. Ze besloten de automobilist te controleren. Tijdens de controle roken zij een alcohollucht bij de bestuurder. Hij moest een blaastest en scoorde 470 ugl. Hij kreeg meerdere processen-verbaal.

Nepvuurwapen ingenomen
Den Haag Politieagenten zagen zondag 8 augustus omstreeks 17.00 uur twee kinderen in de Dr.D.F. Scheurleerstraat op straat spelen. Een jongetje van 10 jaar hield een op een echt lijkend vuurwapen tegen het hoofd van een jongetje van 8 jaar. Het 10 jarige jongetje riep hierbij politie zal ik schieten?. De agenten stapten op de kinderen af en spraken de kinderen in het bijzijn van hun vader vermanend toe. Omdat het nepwapen echt veel op een echt wapen leek is het vrijwillig afgestaan. Dit soort nepwapens zijn strafbaar.

Dronken achter het stuur
Den Haag De politie hield in de nacht van zondag 8 op maandag 9 augustus een 40-jarige automobilist uit Leiden aan die te veel had gedronken. Agenten zagen de man omstreeks drie uur over het Spui rijden. Ze lieten de man stoppen en namen hem een blaastest af. Toen bleek dat de man te veel had gedronken, werd hij aangehouden. Onder het uiten van de nodige beledigingen, werd de man naar het politiebureau gebracht. Daar blies hij 740 ugl. Hierop vorderden de agenten het rijbewijs van de man in en maakten zij proces-verbaal tegen hem op.

Dronkaards worden stamgasten
Honselersdijk - De politie hield zondag 8 augustus om 16.30 uur twee Polen aan die zich vol hadden laten lopen in een café aan de Hofstraat. Het duo voelde zich er kennelijk zo erg thuis dat zij zichzelf achter de tap bedienden. De politie moest eraan te pas komen om hen op verzoek van de eigenaar het café uit te zetten. Omdat zij hieraan niet meewerkten werden zij aangehouden. Beiden kregen een boete voor het veroorzaken van overlast. .

Beschonken bestuurder aangehouden
Pijnacker - Een 48-jarige man uit Pijnacker werd maandag 9 augustus aangehouden toen bleek dat hij teveel gedronken had. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 01.30 uur rijden op te Acacialaan en besloten hem te controleren. Toen bleek dat hij vermoedelijk teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau bleek zijn aanhouding terecht: hij blies 435 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur.

Man vernielt eigen fiets
Delft - Agenten kregen zondag 8 augustus de melding dat er op de Castrop-Rauxellaan iemand door het lint zou gaan. Ter plaatse bleek dat hij onder andere een fiets vernield had. Op weg naar de Castrop-Rauxellaan hadden zij een man zien fietsen die voldeed aan het opgegeven signalement van de vernieler. Zij zagen de 52-jarige man uit Hoek van Holland fietsen op de Oostsingel en hielden hem aan. De man, die zich niet kon legitimeren, verzette zich hevig tegen zijn aanhouding waardoor de agenten geweld moesten gebruiken om hem onder controle te brengen. De vernielde fiets bleek van de verdachte zelf te zijn. Op het politiebureau kreeg hij twee boetes voor baldadigheid en het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Omdat hij verzet pleegde bij zijn aanhouding kreeg hij daarvoor een proces-verbaal.