Gemeente Sneek


sneekweek druk en gezellig

Sneek: eerste drie dagen Sneekweek druk en gezellig

De eerste drie dagen van de Sneekweek 2010 zijn sfeervol verlopen. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), de politie en de gemeente Sneek kijken met tevredenheid terug naar het openingsweekend. De samenwerking tussen de hulpdiensten, politie, KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders verloopt uitstekend. Alle partijen geven aan met groot plezier samen te werken.

Hoewel het dit jaar drukker in de stad was dan voorgaande jaren, leek het rustiger. De maatregelen die zijn genomen in het kader van crowdmanagement lijken hun vruchten af te werpen.

Met grote EXIT-borden is duidelijk aangegeven welke routes het publiek kan lopen en er zijn extra evenementenlocaties gecreëerd op het Schaapmarktplein, in de Stadhuistuin en op het Vismarktplein. Over deze en de andere locaties is de programmering goed verdeeld, wat heeft gezorgd voor spreiding van de verschillende doelgroepen. De podia zijn ook beter herkenbaar: elk plein is op het podium aangegeven met een kleur en naam, welke terugkomt in de posters van de programmering.

Met de camera's worden publieksstromen in de gaten gehouden en er kon geconstateerd worden dat de doorloop dit openingsweekend veel beter was dan vorig jaar. Ondanks de drukte, bleef het publiek in beweging.

Op het water

Ook op het water heeft het crowdmangement zijn vruchten afgeworpen. De nieuwe maatregel -maximaal vijf boten dik in de havens - werd gehandhaafd en de Houkesleat werd vrijdagavond - zodra deze vol lag met boten - fysiek afgesloten. Na deze afsluiting konden veel boten nog wel elders terecht in de jachthavens, bij het De Hooppark of de Zeilstraat. De grote toestroom van de ontelbare grote en kleine bootjes kon door deze maatregel goed worden gereguleerd.

Omliggende havens, zoals De Domp 1 en 2 en de Sneeker Jachthaven kregen door de afsluiting van de Houkesleat tijdens de opening van de Sneekweek extra gasten te verwerken, maar dit heeft niet geleid tot grote problemen.

Alle wedstrijden verzeild

Na de opening van de 75^ste Sneekweek vrijdagavond en de benoeming van de Panschipper 2010, de heer Ko Otte, konden zaterdag 7 en zondag 8 augustus de wedstrijden om 10.00 uur van start gaan. Mooi zeilweer met wisselende wind, onweersbuien bleven uit. Op het starteiland was het gezellig druk het hele weekeinde. Ook de teamwedstrijd van de regenbogen tussen Holland en Friesland kon onder prima omstandigheden worden gezeild met een eindstand 1-1. Met een vervolg op dinsdag - woensdag.

Sneekweekcamping
De Sneekweekcamping draait een topjaar. Op dit moment staan er 3500 jongeren. Er wordt een omzet van 50.000 euro verwacht. Vorig jaar was dat 35.000 euro. Ook de overige campings waren vol dit weekend, evenals de jachthavens. De campings en jachthavens zijn dan ook zeer tevreden.

Prima samenwerking

Ook de politie kijkt met tevredenheid terug op de eerste drie dagen van de Sneekweek. Er werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werd geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers.

Bekeuringen

Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek werden 81 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en illegaal zwemmen. Overmatig alcoholgebruik was vaak de oorzaak van vechtpartijen, baldadig gedrag en vernielingen.

De overlast rond de Houkesleatboulevard bleef beperkt en in het afgelopen weekend zijn (tot en met zondag 20.00 uur) slechts 9 boten weggestuurd.

Aanhoudingen

Vrijdagavond was een redelijk rustige nacht, waarbij in totaal zeven mensen aangehouden werden voor gevallen van mishandeling en openlijke geweldpleging. Zaterdagavond werden in totaal twaalf personen aangehouden. In negen gevallen ging het om zaken als vernieling van een ruit, belediging en mishandeling. Drie personen werden door het Verkeershandhavingsteam aangehouden in verband met drugs. 's Avonds werd een horecaonderneming gesloten omdat deze niet beschikte over een horecavergunning. Zondagnacht bleef het rustig. Zowel wat betreft publiek als aanhoudingen. Twee mannen werden aangehouden op verdenking van mishandeling.