Aedes


Beperkte huurdersbijdrage nodig voor voortbestaan volkshuisvesting

07 augustus 2010

Wanneer het nieuwe kabinet geen beperkte huurverhoging van 1% toestaat, drogen de miljardeninvesteringen van woningcorporaties totaal op en kan er over tien jaar geen cent meer worden geïnvesteerd in woningbouw, renovatie en wijkaanpak. Dat blijkt aan de hand van een zogeheten verdienmodel dat branchevereniging Aedes heeft laten ontwikkelen door wetenschappelijk onderzoeksbureau Ortec Finance. Vorig jaar investeerden de sociale huisvesters nog 11,6 miljard euro in volkshuisvesting.

In een brief aan informateur Ivo Opstelten licht Aedes het dreigende scenario toe. `Het woningmarktbeleid moet op de schop. Anders betekent dit een langzame maar zekere dood van de sociale huisvesting in Nederland', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. `Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar en niet uit te leggen aan de bijna zes miljoen mensen die in een corporatiewoning wonen.'

Een beperkte huurverhoging kan het Rijk veel geld opleveren. Uit het verdienmodel blijkt dat wanneer het nieuwe kabinet een jaarlijkse huurverhoging van 1% boven inflatieniveau toestaat, er jaarlijks 100 miljoen euro de corporatiesector binnenstroomt. Met 100 miljoen euro cash kan circa twee miljard euro worden geleend voor noodzakelijke investeringen in onder andere woningbouw, renovatie en leefbaarheid. Van die twee miljard aan investeringen vloeit jaarlijks ongeveer de helft terug in de staatskas door belastingen, zoals btw, inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting. Eerder pleitte De Woonbond ook al voor een jaarlijkse huurverhoging van 1% boven het inflatieniveau.

Verder geeft Aedes aan een eigenstandige maatschappelijke verantwoordelijkheid te voelen bij het terugdringen van de staatsschuld. In de brief aan de informateur stelt het bestuur van Aedes vermogen van corporaties, dat veelal vastzit in stenen, lokaal vrij te willen spelen voor extra investeringen in bijvoorbeeld ouderenhuisvesting. Vanwege de oprukkende vergrijzing drukt deze kostenpost via de AWBZ steeds zwaarder op de rijksbegroting. Het stille vermogen van corporaties zou door geleidelijke additionele woningverkoop beschikbaar kunnen komen. Voor voldoende opbrengsten van die extra woningverkopen is het wel van belang dat vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar gaan aansluiten. Daarom dringt Aedes bij het nieuwe kabinet aan op grondige hervorming van zowel de koop- als de huurmarkt.

---