Gemeente Wunseradiel


in Kimswerd en Cornwerd Nieuws

Gemeente Wûnseradiel subsidieert restauratie kerken in Kimswerd en Cornwerd

De restauraties van de kerken in Kimswerd en Cornwerd zijn onlangs van start gegaan. Dit was mogelijk door subsidie van rijk en provincie op grond van de Crisis- en herstelwet.

De beide kerkbesturen hebben bij de gemeente aangeklopt voor aanvullende subsidie. Er zaten nog aanzienlijke tekorten op de begrotingen. Ze hebben beide om 5% van de subsidiabele restauratiekosten gevraagd, totaal tesamen ca. EUR. 48.000,00.

Vanuit historisch oogpunt vindt het college van de gemeente Wûnseradiel de beide kerken het waard om voor aanvullende subsidie in aanmerking te komen.

De Laurentiuskerk in Kimswerd is gebouwd omstreeks 1100 en is daarmee de oudste kerk in de gemeente. Het 17^e eeuwse interieur is één van de fraaiste van Noord-Nederland.

De kerk in Cornwerd stamt vermoedelijk uit de 12^e eeuw. Het huidige uiterlijk is in 1916 ontstaan toen hij buitenom werd ommetseld en inwendig van stucwerk werd voorzien. Het interieur stamt uit 1760.

Beide dorpen hebben zelf aanzienlijke bedragen bijeengebracht om de restauratie mogelijk te maken. Daarnaast wordt nog naarstig gezocht naar overige fondsen.