D66

maandag 9 augustus 2010

D66 voorstel Koopzondag dichterbij

Het wetsvoorstel van D66-kamerlid Boris van der Ham om het aantal koopzondagen te verruimen wordt mogelijk nog voor het eind van het jaar door de Tweede Kamer geloodst. Dit meldt NU.nl vandaag. De Raad van State toetst wetten op kwaliteit en uitvoerbaarheid en heeft geen opmerkingen over het voorstel, wat maar zelden voorkomt. Hierdoor kan de wet al direct na het zomerreces in de Tweede Kamer worden behandeld. Van der Ham ziet dit als een grote steun in de rug.

Het wetsvoorstel, dat mede-ondertekend is door Van Gent (GL) wil veranderen dat niet de rijksoverheid bepaalt hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn, maar gemeenten zelf. Zij moeten afwegen of koopzondagen wel in het belang zijn van de lokale middenstand en of de lokale bevolking er op zit te wachten. "Gemeenten kunnen zelf heel goed beoordelen of in hun gemeenten uitbreiding van koopzondagen nodig en wenselijk is.", aldus de indieners. Momenteel ligt een voorstel van het demissionaire kabinet (CDA/ChristenUnie) om gemeenten juist minder ruimte te geven.

D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt het niet meer dan logisch dat de Raad van State geen aanpassingen voorstelt. "Iedereen is voor ons plan: Detailhandel Nederland, MKB Nederland, werkgeversvereniging VNO-NCW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.