Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jongeren helpen ouderen met snoeien in de tuin

Jongeren zetten eigen activiteiten op en maken zich nuttig in de wijk

Willen jongeren niet deugen? Wie dat zegt, is nog niet in IJsselmonde geweest. Jongeren die voorheen maar een beetje rondhingen, vinden steeds meer hun draai. Ze zetten eigen activiteiten op en maken zich nuttig in de wijk. Dat ondervond ook mevrouw Van de Zijden (80). Haar tuin was vergroeid tot een klein oerwoud. Door hartklachten was zij niet in staat om de tuin bij te houden. Naar een bejaardenhuis wil ik niet. Ik woon hier 16 jaar en heb het hier prima naar mn zin.

Bij de Bakens van Beverwaard (het centrum voor wijkideeën in de Beverwaard) had mevrouw Van de Zijden haar probleem neergelegd. Vorige maand kwam de oplossing. Een groep jongeren, gewapend met snoeischaren en harken stapte haar tuin aan de Beverwaardseweg in. In een paar uur was de klus geklaard: een enorme berg onkruid kon met de Roteb mee. Voor Sylvia (19) was het de eerste keer dat ze een snoeischaar vasthad. Ik kom vaak in het Talenthouse in de Focus en hoorde daar over mevrouw Van der Zijden. Ik dacht: háár ga ik helpen.

Werk maken van je toekomst
De tuinactie past in het jongerenbeleid van de deelgemeente. Inzet is om jongeren zo te inspireren dat ze iets doen met hun talenten en dat ze zich nuttig maken voor hun omgeving. Jongerenwerk IJsselmonde pakt dit concreet op in de diverse Talenthouses van IJsselmonde. De formule werkt uitstekend: jongeren vinden via Talenthouse-projecten handvatten waardoor ze het weer leuk vinden om werk te maken van hun toekomst en van hun omgeving.

Jongerenwerker Ibahim El Koubai van Jongerenwerk IJsselmonde: We gaan dit tuinenproject binnenkort met elkaar bespreken. Ging het goed? Wat leren we ervan? Met de antwoorden kunnen jongeren nieuwe projecten in de wijk oppakken. Jongere Aricson Delgado: Je kunt er heel ingewikkeld over doen, maar het is gewoon fijn als je merkt dat je iemand zo van een probleem af kunt helpen.