Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Feestelijke heropening Schuilburgh

na verbouwing afdeling

Al zeven jaar maakt De Stromen deel uit van de flat Schuilburgh. Hier woont een kleine groep mensen die het syndroom van Korsakov hebben. Onlangs is de afdeling door de medewerkers en bewoners volledig verbouwd en opnieuw ingericht. Op 7 juli vond de feestelijke heropening plaats.

Onbekend maakt onbemind
Een prachtige vloer, sfeervolle accessoires, maar bovenal een gezellige en warme uitstraling. Een enthousiast team begeleidt hier met veel plezier de bewoners. Monica van der Graaf, teamleidster vertelt: Korsakov-patiënten hebben veelal geheugenproblemen en moeite met plannen en het overzien van hun eigen leven. De mensen die hier komen wonen zijn gestopt met het drinken van alcohol, en willen hun leven opnieuw opbouwen en inrichten. Over het Kosakov-syndroom bestaan veel vooroordelen, maar is weinig kennis. Wel staat men snel klaar met een oordeel: eigen schuld, dan moet-ie maar niet drinken. Daarom is het goed om dat eens onder de aandacht te brengen. Toen we hier kwamen, maakten buurtbewoners zich zorgen over overlast. Gelukkig is dat nu wel anders en zijn we een gewaardeerd onderdeel van de flat.

Eigen huis en eigen leven
Dat het goed gaat met de medebewoners van de flat wordt beaamd door een van de bewoners. We worden geregeld uitgenodigd voor activiteiten, zoals een bingo of een haringparty. Open vertelt hij over zijn leven en hoe hij in de Schuilburgh terecht is gekomen. Twee jaar ben ik onderweg geweest. Nadat mijn vrouw is overleden ben ik erg veel gaan drinken. Toen de buren mij op een middag bewusteloos aantroffen, ben ik opgenomen in de Bouman kliniek. Daar hoorde ik over De Stromen. Gelukkig kon ik er vrijwel direct terecht. Ik woon hier nu zes jaar en heb het goed naar mijn zin. Het is een vorm van begeleid wonen, maar toch geheel zelfstandig. Ik heb mijn eigen huis en deel mijn eigen dag in. Ik werk bijvoorbeeld vier middagen per week als vrijwilliger in een ruilwinkel en ga zelfs op vakantie.

Goed initiatief
Daarnaast geef ik college aan SPW-studenten. Ik vertel over mijn jeugd en waarom ik ben gaan drinken. Het is belangrijk dat zij horen wat de gevolgen van te veel alcohol zijn, als een soort van waarschuwing. Meestal gaat iemand van De Stromen mee om theoretische vragen over Korsakov te beantwoorden. Ik woon graag bij De Stromen. Een woonvorm als deze kan ook voor andere mensen veel betekenen, het voorkomt vereenzaming.

Voor meer informatie kunt u bellen naar De Stromen via 0900 206 0660 ( 0,10 p.m.) of surfen naar www.de-stromen.nl

hapjes en drankjes in gemeenschappelijke woonkamer tijdens feestelijke heropening