Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Reactie van de NMa op de berichtgeving over hoge rentetarieven

09-08-2010

De afgelopen dagen is er veel publiciteit geweest over de hoge rentetarieven in Nederland die hypotheekverstrekkers rekenen. Verschillende marktpartijen roepen op tot een onderzoek van de NMa. Hieronder volgt een reactie van de NMa op dit onderwerp.

De financiële markt is één van de speerpunten van de NMa. Het is een belangrijke sector, en mede als gevolg van de financiële crisis vinden er in deze sector veel veranderingen plaats. De NMa volgt die ontwikkelingen op de voet, omdat we voor consumenten concurrentie op de markt willen behouden.

De NMa doet geen uitspraken over het wel of niet doen van specifieke onderzoeken. Dus ook niet over het wel of niet doen van onderzoek op het gebied van hypotheken. Elke mededeling daarover zou een mogelijk onderzoek frustreren. Wel kunnen we in zijn algemeenheid zeggen dat de markt voor hypotheken in Nederland kwetsbaar is: er is een beperkt aantal spelers dat gezamenlijk een groot marktaandeel heeft. Die twee factoren zorgen ervoor dat de NMa deze sector op de voet volgt en blijft volgen.

Bij de informatie- en tiplijn van de NMa komen wel signalen binnen van particulieren over de hypotheekmarkt. De afgelopen maanden gaat het om zo'n tien telefoontjes waarin mensen vragen hebben over bijvoorbeeld de koppeling van levensverzekeringen aan hypotheken.

De NMa ziet ook dat de hypotheekrentes in Nederland op dit moment hoger liggen dan in de ons omringende landen. Dit biedt ruimte voor kleine en buitenlandse hypotheekverstrekkers met gunstige aanbiedingen te komen. Voor consumenten loont het dus om goed rond te kijken; buiten de grootbanken zou er best een scherpe aanbieder kunnen zijn. Dergelijk gedrag is goed voor de marktwerking.

Elke concrete aanwijzing die wijst op onderlinge afstemming van gedragingen van banken, ontvangt de NMa graag.