KNHS

EK Voltige: Geen topklasseringen voor Nederlanders
9 augustus 2010

ERMELO (KNHS) De Nederlandse voltigeurs konden zich tijdens de Europese Kampioenschappen voor Junioren en Pas de Deux niet mengen in de strijd om de ereplaatsen. In Stadl Paura, waar de Oostenrijkse atleten heersten, werd het juniorenteam van De Nieuwe Heuvel (Lunteren) zevende. Het duo Cindy en Esther Sneekes (Callantsoog) finishte als achtste in de Pas de Deux.

Voor de tweede maal vertegenwoordigde het team van De Nieuwe Heuvel, onder leiding van Sandra Janssen en Barbara Neuhuys, Nederland tijdens het EK voor junioren. Vanwege de leeftijd van de meeste voltigeurs zestien is de maximale leeftijd voor deelname aan een juniorenteam zal het team volgend jaar bij de senioren uitkomen. In Stadl Paura behaalde De Nieuwe Heuvel, bestaande uit Stefanie Waller, Sheena Dekker, Marlies Zomer, Laura Hofstee, Janka Groen, Maaike Zelvelder en Anne de Vries, de zevende en laatste plaats. Foutjes in de verplichte oefeningen en de tweede, afsluitende Kür weerhielden De Nieuwe Heuvel van een hogere klassering. In de eerste Kür, super aldus bondscoach Diana van Klaveren, zette het zestal namelijk de zesde score neer. Oostenrijk won, voor Duitsland en de aanstormende Italianen. Bij de dames junioren (maximaal 18 jaar) klonk eveneens het Oostenrijkse volkslied, voor Daniela Fritz. Junior Thomas Brüsewitz redde de Duitse eer door de titel bij de heren te veroveren. Ook in de Pas de Deux, voor duos zonder maximale leeftijdsgrens, was Oostenrijk niet te verslaan. Daniela Slomka en Katharina Nell bleven de Britse zusjes Joanne en Hannah Eccles voor. Cindy (24) en Esther (23) Sneekes, ook zussen, vertegenwoordigden Nederland. Het Noord-Hollandse duo finishte als achtste met een gemiddelde van 6,5 punten.

Van Klaveren was tevreden. We staan niet bovenaan, maar je kunt niet verwachten dat ze beter presteren dan ze zijn. Alle voltigeurs hebben naar hun kunnen gepresteerd. Het was een leuke wedstrijd, zoals altijd bij voltige. De sfeer binnen de Nederlandse ploeg en tussen de landen was uitstekend. De Pas de Deux is een leuke aanvulling, met nieuwe dingen. Dit was pas het tweede EK in die categorie. Maar het niveau is direct heel hoog. Om het voltigeniveau in Nederland omhoog te brengen moet er beter getraind worden, dat wil zeggen meer uren maken en gerichter trainen.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
EK voltige junioren en Pas de Deux, Stadl Paura (Oostenrijk) 5-8 augustus 2010

Junioren, teams:

1. Club 43 (Oos) Dionysos 7,811

2. VV Ingelsberg (Dui) Adlon 7,483

3. A.D. Sportiva Equestra La Camila (Ita) Lugano 6,954
7. De Nieuwe Heuvel (Lunteren) Maurits 5,898

Junioren, dames:

1. Daniela Fritz (Oos) Caramel 8,066

2. Silvia Stoppazzini (Ita) Harley 7,788

3. Jennifer Braun (Dui) Cyrano 7,704

Junioren, heren:

1. Thomas Brüsewitz (Dui) Bobby 8,016

2. Jannik Heiland (Dui) Bobby 7,828

3. Thorben Jacobs (Dui) Bobby 7,802

Pas de Deux:

1. Daniela Slomka/ Katharina Nell (Oos) Valeccito 8,216
2. Joanne Eccles/ Hannah Eccles (GBr) W.H. Bentley 8,143
3. Lisa Wild/ Christina Leitgeb (Oos) Robin 8,114
8. Cindy Sneekes/ Esther Sneekes (Callantsoog) Kirsch 6,545