Belgische Federale Overheid


Financiële crisis weegt op Europees budget voor ontwikkelingshulp

Datum: 09 augustus 2010

Door de financiële crisis gaf de Europese Unie in 2009 minder uit aan ontwikkelingshulp dan ze had vooropgesteld. Het wordt bijgevolg steeds moeilijker om tegen 2015 0,7% van het Europese bruto nationaal inkomen (bni) aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, een percentage waar de EU naar streeft in het kader van de Millenniumdoelen.

Collectief falen

De financiële crisis heeft het Europese ontwikkelingsbeleid niet onaangeroerd gelaten. In 2009 daalde het Europese budget voor ontwikkelingshulp van de 27 lidstaten samen tot 49 miljard euro. De crisis sloeg wel niet in gelijke mate toe in de verschillende lidstaten. Frankrijk, België, Malta en Cyprus gaven meer uit aan ontwikkelingshulp terwijl Duitsland het hardst snoeide in zijn budget, gevolgd door Italië. Omdat niet alle Europese lidstaten dezelfde inspanningen hebben geleverd, dreigt een collectief falen voor de EU.

Goede voornemens in het gedrang

In reële termen was er wel een stijging van het Europese ontwikkelingsbudget, dat steeg van 0,40% van het bni in 2008 naar 0,42% in 2009. De EU had zich echter voorgenomen om tegen 2009 0,56% van haar bni aan ontwikkelingshulp te besteden. De EU blijft dus 0,14 procentpunten onder haar doel steken. Volgens internationale afspraken zou tegen 2015 het Europees ontwikkelingsbudget moeten worden opgetrokken naar 0,7% van het bni, maar dat wordt dus moeilijk.