D66

vrijdag 6 augustus 2010

D66 wil opheldering bewaren beelden naaktscanners

"Worden beelden van body scanners nu wel of niet opgeslagen? En als ze niet worden bewaard, waarom moet TNO dan toch het opslaan van beelden van body scanners testen?" D66 Kamerlid Magda Berndsen wil van Minister Hirsch Ballin volledige helderheid over het gebruik van body scanners op Schiphol, nu is gebleken dat in de VS wel degelijk beelden worden opgeslagen, ondanks eerdere verklaringen die het tegendeel beweren.

Europese samenwerking

"Of de overheid die mogelijkheid in de praktijk gaat benutten kan ik niet voorspellen, maar de onwil om hierover open kaart te spelen boezemt geen vertrouwen in. Als beelden worden opgeslagen, hebben burgers er recht op dat te weten" vult D66 Europarlementariƫr Sophie in 't Veld aan. De Europese Commissie heeft recentelijk een voorstel ingediend voor een EU regeling voor body scanners. Het Europees Parlement riep een eerder voorstel een halt toe.

Sceptisch

D66 is al langer sceptisch over de inzet van body scanners. "Body scanners zijn de allerlaatste schakel in een hele keten van maatregelen. Maar van groter belang is het inlichtingenwerk dat daaraan vooraf gaat, en daar gaat nog teveel fout. Het gebrek aan samenwerking en uitwisseling van informatie kan niet worden opgelost met het plaatsen van scanners", aldus Magda Berndsen.