Woonbond


09-08-2010

Aedes wil gematigde huurstijging

In een brief aan informateur Opstelten bepleit Aedes voor de komende jaren een huurstijging van 1 procent boven de inflatie. Binnen een nieuw huursysteem wordt meer rekening gehouden met de waarde van de woning en de maximale huurstijgingen moeten de betaalbaarheid blijven garanderen. Ook moeten de huurverschillen tussen nieuwe en bestaande huurders worden verkleind.

De huurstijging van 1 procent boven de inflatie zorgt, tezamen met een verlaging van de bedrijfskosten, voor positieve kasstromen. Hiermee kunnen extra investeringen in leefbaarheid, nieuwbouw, herstructurering en leefbaarheid plaatsvinden. Aedes wil daarnaast een onderzoek naar extra verkoop van corporatiewoningen aan zittende bewoners en aan beleggers. Extra inkomsten hieruit kunnen weer geïnvesteerd worden in de volkshuisvesting (bijvoorbeeld extra energiebesparing, overname van vastgoed, studentenhuisvesting). De extra investeringen zullen leiden tot besparing op overheidsuitgaven en extra belastinginkomsten.

De Woonbond heeft op 14 juli al een brief aan de toenmalige informateurs Rosenthal en Wallage gestuurd. Hierbij wordt de maximale stijging van de huursom (inclusief huurharmonisatie, de huurstijgingen bij nieuwe verhuringen) met 1 procent gekoppeld aan een aantal essentiële voorwaarden, zoals geen bezuinigingen op de huurtoeslag om de betaalbaarheid voor lage inkomens te garanderen en het gelijktijdig nemen van maatregelen voor de koopmarkt. De Woonbond is het met Aedes eens dat ook de bedrijfskosten verlaagd moeten worden en dat extra inkomsten geïnvesteerd moeten worden in de volkshuisvesting. De Woonbond ziet niets in een onderzoek om sociale huurwoningen te verkopen aan beleggers, want dit leidt onherroepelijk tot commerciële eisen aan de huurhoogte en het beheer van de woningen.

Woonbonddirecteur Ronald Paping: De brief van Aedes bevat aangrijpingspunten om tot een gezamenlijk standpunt te komen over een gematigd huurbeleid, bedrijfskostenreductie en investeringen in de volkshuisvesting.