Ingezonden persbericht


Persinformatie

9 augustus 2010

Jongeren vaker ziek en weten het minst over veilig barbecueën Hoogopgeleide man barbecuet het onveiligst

Hoogopgeleide mannen zijn bij de barbecue slordig met de hygiëne en voedselveiligheid. Zij laten langer dan vrouwen het vlees buiten de koelkast en gebruiken minder vaak een koeltas. Jongeren weten het minst van besmettingsrisico's en zijn het vaakst ziek na een avondje barbecueën. In totaal is een half miljoen mensen wel eens ziek geworden na het eten van iets van de barbecue. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezondheidsrisico's van barbecueën' dat het Voedingscentrum heeft laten uitvoeren onder ruim 1000 Nederlanders.

Nederlanders zijn dol op barbecueën en traditiegetrouw beheren mannen nog altijd de barbecue: 86% van de mannen bakt zelf het vlees ten opzichte van 69% van de vrouwen. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (80%) geniet minstens één keer per jaar van de barbecue, vooral met warm weer. Juist dan ontwikkelen bacteriën zich snel, waardoor de kans op een voedselinfectie door salmonella- en campylobacter-bacteriën toeneemt. In totaal geeft 4,6% van de ondervraagden aan wel eens ziek te zijn geworden na een barbecue. Dit komt overeen met 0,5 miljoen Nederlanders.

Vooral hoogopgeleiden, mannen en jongeren lopen risico's op een voedselinfectie. 22% van de mannen doet er na aankoop van het vlees langer dan 1 uur over om het thuis in de koelkast te leggen; bij vrouwen is dit percentage 13%. Mensen met een wetenschappelijke of hbo-opleiding gebruiken het minst vaak een koeltas voor het vervoer van vlees en vis. Ook letten zij er vaker niet dan wel op dat het kippenvlees voorgegaard is. Uit onderzoek uit 2006 in opdracht van het Voedingscentrum bleek ook al dat hoogopgeleiden slordiger zijn met hygiëne: zo wassen hoogopgeleiden minder vaak de vaatdoek en gebruiken twee keer zo vaak als lageropgeleide de vaatdoek voor het verwijderen van vlekken op de vloer.

Jongeren voornaamste risicogroep
Jongeren (16-24 jaar) vormen de voornaamste risicogroep. De meeste jongeren gebruiken geen koeltas; 15% van hen weet niet wat voorgegaard kippenvlees is. Van de jongeren staat 28% er helemaal niet bij stil of ze hetzelfde bord en bestek gebruiken voor rauw vlees en gegrild eten. Ook laten zij langer dan andere leeftijdsgroepen het eten buiten de koelkast staan. Het is dan ook niet vreemd dat 13% van de jongeren wel eens ziek wordt van gebarbecued vlees. Het Voedingscentrum is positief verrast dat een grote meerderheid (84%) van alle barbecueliefhebbers voor bereid vlees ander bestek gebruikt dan voor rauw vlees. Ook is het verheugend dat bijna 90% het eten maximaal een uur buiten de koelkast laat liggen voordat het op de barbecue gaat.

Het Voedingscentrum geeft tips over veilig barbecueën via: www.voedingscentrum.nl/barbecue Het onderzoek 'Gezondheidsrisico's van barbecueën' is medio juli 2010 uitgevoerd door CentERdata onder 1.059 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.