Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 augustus 2010

Prehistorisch graf gevonden bij opgravingen Paardenmarkt

Naast de vele opgegraven skeletten en resten van een massagraf uit 1573 is nu ook het graf van een persoon uit vermoedelijk de IJzertijd gevonden. In het graf is het silhouet van een persoon in gehurkte houding te zien.

Nog niet eerder is er in Alkmaar een graf uit de prehistorie gevonden. De tot nu toe oudste Alkmaarder kwam tevoorschijn onder een laag stuifzand. Dit stuifzand is al eerder in Alkmaar aangetroffen en kan worden gedateerd aan de IJzertijd.

In het zand is duidelijk het silhouet van een mens waarneembaar in gehurkte houding. Deze houding is karakteristiek voor begravingen in de IJzertijd. Dit is de periode vanaf ongeveer 700 voor Christus tot het begin van onze jaartelling.

Laatste fase opgraving
Het prehistorische graf is gevonden in de laatste fase van het archeologisch onderzoek. De opgravingen zijn waarschijnlijk in de loop van volgende week afgerond. De opgraving wordt uitgevoerd door het archeologiebedrijf Hollandia uit Zaandijk. Zij worden bijgestaan door studenten van de Universiteit Leiden. Inmiddels zijn er ongeveer 180 "reguliere" skeletten aangetroffen en een massagraf uit 1573.

Bekijk de opgraving
Om iedereen de gelegenheid te geven de opgraving van dichtbij te bekijken, staan er rondom de opgravingen hekken en borden met informatie. Tevens is de opgraving te volgen op www.alkmaar.nl/paardenmarkt.