Evangelische Omroep

Nr.153
Hilversum, vrijdag 6 augustus 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 32

Ingang Oost, maandag 9 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Koster heeft sinds kort last van hevige pijnen in het hoofd. De Ambulancedienst brengt Frank Visser naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Hij werkt bij de Dierenambulance en probeerde een duif te redden.
De 2-jarige Tess Nelemans heeft een mes gepakt en daarbij in haar handje gesneden. Meneer Rengelink heeft meer dan 100 kilo lood op zijn voet gekregen.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 10 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering volgt Mirjam een gehooronderzoek bij de zes weken oude Femke. Zij kreeg, toen zij enkele dagen oud was, bij de gehoorscreening thuis een alarmerende uitslag. Dat bleek terecht alarm, want bij het eerste gehooronderzoek in het Wilhelmina kinderziekenhuis werd ernstig gehoorverlies aan beide oren vastgesteld. De vraag is of het gehoorverlies al zo omvattend is dat Femke een gehoorimplantaat moet krijgen.

De 55-jarige Sjoerd vecht tegen de verwoestende gevolgen van kanker. Twee jaar geleden werd bij hem een oogmelanoom geconstateerd, een kwaadaardig gezwel in het oog. Niet veel later vond men uitzaaiingen in de lever. Opereren kon op dat moment niet meer, omdat de lever al volledig aangetast was. Om zijn leven toch nog iets te rekken heeft Sjoerd heeft besloten om mee te doen aan een nieuwe therapie: radio-embolisatie.

En bij Daan van negen wordt een gaatje in het hersenvlies gedicht. Hij heeft het Syndroom van Down en heeft al van jongs af aan last van infecties in het oor. Door de kleine opening in Daans hersenvlies sijpelt nu hersenvocht naar buiten. Dit wordt tijdens een operatie verholpen.

Bestemming Onbekend, dinsdag 10 augustus, 20.30 uur, Nederland 3 Het was liefde op het eerste gezicht toen Maarten (25) en Miranda (25) elkaar tijdens levend stratego op de Tilburgse studententennisclub ontmoetten. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Wanneer Klaas hen een alternatieve bestemming aanbiedt, twijfelt Maarten geen seconde. Hij verscheurt het verjaardagscadeau voor zijn gelliefde Miranda, een stedentripje Rome, zonder pardon. Vol verwachting dat ze zullen ontgiften en mediteren in de kloosters van het Nepalese Himalaya gebergte, valt het met name de Rotterdamse Miranda zwaar wanneer blijkt dat ze met lepra-patiënten moet gaan werken. Of het kersverse doktersechtpaar de reis gaat volbrengen, zie je in Bestemming Onbekend.

In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Nederland Helpt, donderdag 12 augustus, 17.05 uur, Nederland 2 De hele maand augustus is Metterdaad te gast op de Logos Hope, het zendingsschip van Operatie Mobilisatie. Deze grote drijvende boekwinkel met 350 vrijwilligers aan boord uit 50 verschillende landen meert aan in de haven van Sierra Leone. Freetown. Maar voordat het zover is is er stress aan boord want de motoren vallen uit. Het is een hele toer voor de kapitein Dirk Colenbrander en zijn bemanning om het schip veilig in de haven te krijgen. Dat bezoek aan Sierra Leone is goed voorbereid. Harmen Rebel heeft in Sierra Leone al allerlei contacten gelegd, om te zorgen dat de verschillende teams aan de slag kunnen. Metterdaad maakt deze maand het werk van de Logos Hope in Sierra Leone mogelijk. Tijdens dat bezoek komen duizenden mensen aan boord. In samenwerking met de kerken worden ook op het vaste land allerlei activiteiten uitgevoerd. Helpt u ook mee?
Maak dan uw gift over op giro 300300 van EO Metterdaad te Hilversum ovv Sierra Leone

Jong, donderdag 12 augustus, 19.00 uur, Nederland 3 Dit keer niet Manuel Venderbos, maar Klaas van Kruistum die deze aflevering van Jong presenteert. Daphne (21) is op het eerste gezicht een leuke meid. Toch heeft ze iets bijzonders. Ze heeft namelijk Vitiligo. Vitiligo is een huidziekte waarbij de pigmentcellen die kleur geven aan de normale huid ontbreken. Hierdoor kunnen witte plekken op de huid ontstaan. Daphne schaamt zich voor haar vlekken en draagt daarom make-up. Om haar van haar schaamte af te helpen gaat ze met Klaas zonder make-up de stad in en als klap op de vuurpijl gaat ze ook in bikini het zwembad in...

Lekker bruin worden op het strand en in het zonnetje op het terras genieten van het mooie weer zijn voor de meeste mensen vanzelfsprekende dingen. Maar niet voor Gea (28). Zij is allergisch voor licht. Dat betekent dat ze bij mooi weer het liefst binnen blijft en als ze toch naar buiten moet dan draagt ze lange mouwen, een lange broek en een pet. Doet ze dat niet dan verbrandt haar huid en heeft ze kans op tweede- en derdegraads verbrandingen. Gezellig overdag daten is er voor haar niet bij. Daarom gaan we met haar daten in het donker...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 13 augustus, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Zeker weten
Elly vertelt het verhaal van Zacharias. Hij hoort van een engel dat hij een kindje krijgt. Hij gelooft de engel niet. Hoe kan je zeker weten dat iemand gelijk heeft? Als Dop en Kurk een dove mevrouw tegen komen, willen ze zeker weten of ze doof is. Daarom gaan ze heeeeel veeeeel lawaai maken. Als ze dan nog niks hoort, dan zal ze wel doof zijn.

De Dorpsdokter, vrijdag 13 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Roelof doet zijn wekelijkse rondje in verzorgingscentrum Het Kerspel. De heer Rodermond heeft een nieuw pufje nodig en mevrouw Wiltinge een injectie in haar schouder vanwege pijnklachten. Jorn Zevenhuizen komt bij Rosemarie om zijn Ritalin-gebruik te laten controleren. Dokter Piet snijdt een moedervlek weg bij de heer van der Linde en stuurt hem op ter controle. En voetballer Koen Kooiker heeft een sterke reactie op sporttape. Hij wil weer gaan trainen zonder tape, maar dat lijkt Piet geen goed idee.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 14 augustus, 9.50 uur, Nederland 3 Is onbreekbaar speelgoed echt onbreekbaar? Het testteam gaat tot het uiterste om dit te testen en daar komen ook grote voertuigen bij kijken. Om dingen goed schoon te krijgen zou cola een goed middel zijn, wij gaan het onderzoeken. En wat dacht je van een tent opzetten in een zware windstorm, bij welke windkracht valt de tent om? In de jongens en meiden test: wie zijn de beste ridders? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 14 augustus, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Grote Kerk in Gorinchem met medewerking van Vocalgroup Greatful o.l.v. Monica de Geus, het Christelijk Krimpens Mannenkoor, het Interkerkelijk Gemengd Koor Les Chantres en het Christelijk Gemengd Koor ASAF o.l.v. Hans van Blijderveen. De samenzang wordt geleid door André van Vliet en begeleid door een prachtig strijkkwintet, hobo, trompet, dwarsfluit en op het orgel door Martin Zonnenberg.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 14 augustus, 19.35 uur, Nederland 2 In deze uitzending van Blauw Bloed Extra hebben we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. In april werd de vorstin 70 jaar, wat uitgebreid gevierd werd met een keur aan internationale koninklijke gasten. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten.

De belangrijkste speech van het jaar, de Nieuwjaarstoespraak van koningin Margrethe, neemt maanden aan voorbereiding in beslag. De Koningin staat op een live-uitzending, met of zonder versprekingen. Kroonprinses Mary voelt zich overweldigd door de grandeur van het Nieuwjaarsbanket en moet zichzelf even in de arm knijpen: is dit een droom of werkelijkheid?

Nederland Zingt op Zondag, zondag 15 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In de laatste drie zomeruitzendingen van Nederland zingt op zondag, gaat gastpresentator ds. Gert Hutten op pad met Fons Boink. Fons maakte de pelgrimage tocht Santiago de Compostela twee maal op de fiets en eenmaal te voet. Inmiddels is hij een ervaren pelgrim die anderen de weg wijst. In deze eerste aflevering gaat ds. Hutten met Fons een klein stukje van de pelgrimsoute lopen naar Santiago de Compostela, waarbij Fons ondertussen vertelt over het pelgrimeren, zijn redenen en deelt een stukje uit zijn leven. Ds. Gert Hutten verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 15 augustus, 14.45 uur, Nederland 3 True Colors
De Bijbel zegt: 'Wie onberispelijk leeft, gaat een veilige weg, wie op kronkelpaden gaat, wordt ontmaskerd.' Jessey heeft nieuwe vrienden, Peter en Daniel. Eerst zagen ze Jessey niet staan, maar sinds hij samen met hen graffiti spuit, hoort hij er helemaal bij. Maar om cool te zijn moet Jessey wel een prijs betalen. Want als je er bij wilt horen, moet je soms dingen doen, die je eigenlijk niet wilt... Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


Noot voor redacties
Noot voor redactie,