Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200904567/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Wel of geen natuurbeschermingswetvergunning nodig voor bestaande nertsenhouderij in Putten?) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een nertsenhouderij in Putten. Het gaat om een vergunning voor een bestaand bedrijf met ongeveer 3.000 nertsen. Hoewel het provinciebestuur in eerste instantie de vergunning heeft verleend, heeft het in reactie op de bezwaren van onder meer de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) vervolgens vastgesteld dat het bedrijf geen vergunning meer nodig heeft. Dit zou volgens het provinciebestuur het gevolg zijn van gewijzigde natuurbeschermingsregels. Naar de mening van het provinciebestuur had MOB daarom ook geen belang meer bij deze juridische procedure, en heeft het provinciebestuur de bezwaren van MOB niet-ontvankelijk verklaard. MOB is het hier niet mee eens. Volgens haar heeft het provinciebestuur de natuurbeschermingsregels niet goed geïnterpreteerd en heeft het bedrijf wel een vergunning nodig. Daarom is MOB in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in de zaak met nummer 200903998/1 die eveneens op 11 augustus 2010 openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak heeft betrekking op een uitbreiding van een varkenshouderij in Oldebroek, waarvoor volgens het provinciebestuur van Gelderland evenmin een natuurbeschermingswetvergunning nodig is. De Gelderse Milieufederatie en MOB zijn tegen die beslissing ook in beroep gekomen. De Raad van State heeft beide zaken op 5 juli jl. op zitting behandeld.
2. 200907710/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Restveen en Groene Waterparel' van de gemeente Moordrecht) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Restveen en Groene Waterparel' van de gemeente Moordrecht. De gemeente Moordrecht en de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel werkten samen aan een bestemmingsplan voor het gebied 'Restveen en Waterparel' aan weerszijden van de A20. Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel maken nu deel uit van de gemeente Zuidplas. Dit plan heeft betrekking op het gebied in de voormalige gemeente Moordrecht. Ten zuiden van de A20 ligt het restveengebied. Dit is het agrarische gebied dat uiteindelijk zal worden omgevormd tot natuur- en recreatiegebied, maar het geeft tot 2030 de ruimte aan agrarische bedrijven. Aan de noordkant van de A20 ligt de Waterparel. Een deel van dit gebied wordt ingericht als natuurgebied met ruimte voor recreatie. Enkele agrariërs zijn tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij maken zich zorgen over de toekomst van hun agrarisch bedrijf en vrezen dat het plan hun bedrijfsvoering beperkt. Wegrestaurant Pleisterplaats Moordrecht vindt dat het in het bestemmingsplan 'Aansluiting A20 Moordrecht' had moeten worden opgenomen, zodat de vestiging van het nieuwe restaurant optimaal kan aansluiten op de nieuwe op- en afrit van de A20. Zie ook de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in de zaak met nummer 200907209/1 die eveneens op 11 augustus 2010 openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak heeft betrekking op het gebied in de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. De Raad van State heeft beide zaken op 29 juni jl. op zitting behandeld.
3. 200908143/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Huisvesting woonwagenbewoners' van de gemeente Meerssen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Meerssen van het bestemmingsplan 'Huisvesting woonwagenbewoners'. Het plan maakt de herinrichting mogelijk van twee woonwagenlocaties in de gemeente. De locatie Hoekerweg heeft nu zes standplaatsen, maar zal na herinrichting ruimte bieden aan drie chalets. De woonwagenlocatie aan de Andreas Sauerlaan zal worden opgeheven. In plaats daarvan kunnen twee vrijstaande woningen worden gebouwd. Een inwoner uit Meerssen is het niet eens met de woningbouw aan de Andreas Sauerlaan. Hij vindt het niet eerlijk dat er nu toestemming wordt gegeven voor nieuwe woningen, terwijl zijn eigen woningbouwplannen een paar jaar geleden op weinig medewerking van de gemeente konden rekenen. Daarom is hij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 5 juli jl. op zitting behandeld.
4. 200909488/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Kantoorgebouw Laan van Zuid Hoorn' van de gemeente Rijswijk) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Rijswijk van het bestemmingsplan 'Kantoorgebouw Laan van Zuid Hoorn'. Het plan maakt een nieuw kantoorcomplex mogelijk met een oppervlakte van ruim 2.500 m². Het kantoorgebouw zal vier bouwlagen krijgen en maximaal vijftien meter hoog worden. Op het terrein worden ook ruim 30 parkeerplaatsen aangelegd. Een aantal inwoners uit Rijswijk verzet zich tegen dit plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij wonen allen in Park Hoornwijck, in de buurt van het nieuwe kantoorgebouw. De omwonenden vinden dat de behoefte aan het kantoorgebouw niet is aangetoond en dat het plan de groene structuur van de wijk aantast. Bovendien zou het gebouw te hoog en te massaal zijn. Verder zijn ze van mening dat onvoldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd. Ook een eigenaar van een kantoorgebouw in de buurt is in beroep gekomen. Hij vindt dat de gemeenteraad wel heel makkelijk heeft ingestemd met de bouwhoogte van vijftien meter. De Raad van State heeft de zaak op 19 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200910026/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Uitbreiding Julianaschool in Overveen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal heeft verleend aan Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland voor de uitbreiding van de Julianaschool aan de Willem de Zwijgerlaan in Overveen. Met het bouwplan wordt beoogd drie noodlokalen van de Julianaschool te vervangen en het bestaande ruimtetekort van de school op te heffen. Het aantal permanente lokalen wordt uitgebreid van 9 naar 15. De Stichting De Meiery, die als doel heeft het leefklimaat in de omgeving van de Julianalaan in stand te houden, verzet zich tegen de verlening van de vergunning. Zij vindt dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen en dat het heeft nagelaten om de betrokken belangen tegen elkaar af te wegen. Zij is ook van mening dat het bouwplan in strijd is met de redelijke eisen van welstand. De rechtbank in Haarlem heeft in november 2009 een eerder beroep van De Meiery gegrond verklaard. Het gemeentebestuur is het niet eens met die uitspraak en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 1 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200910174/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor appartementengebouw met parkeergarage in Breda) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend aan Woningbouwvereniging Laurentius voor de bouw van 87 appartementen en ruim 100 parkeerplaatsen aan de Bisonstraat. Twee omwonenden zijn het niet eens met het bouwplan. Zij vrezen voor een afname van de leefbaarheid in de buurt en voor toenemende parkeeroverlast. Ook is het bouwplan volgens hen in strijd met de redelijke eisen van welstand. De rechtbank in Breda heeft in november 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in de zaak met nummer 201000195/1 die eveneens op 11 augustus 2010 openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak gaat over de kapvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor ruim 30 bomen, een houtwal en een haag aan de Bisonstraat. De bomen moeten ruimte maken voor het appartementencomplex. De omwonenden zijn ook tegen deze kapvergunning in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State heeft beide zaken op 13 juli jl. op zitting behandeld.
7. 201000591/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor opvanghuis dak- en thuislozen in Rotterdam) Uitspraak over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander van de gemeente Rotterdam heeft verleend voor een opvanghuis voor voormalig dak- en thuislozen aan de Wollefoppenweg. Het huis biedt ruimte aan 15 mensen. De stichting Opvangtehuis Nesselande Nee! heeft bezwaar tegen de komst van het opvanghuis. Zij vindt dat het dagelijks bestuur de vergunning niet mocht verlenen, omdat dit in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Weliswaar hebben de gronden een woonbestemming, maar volgens de stichting is geen sprake van zelfstandige bewoning, maar van wonen onder begeleiding. Dat zou niet passen in de woonbestemming. Volgens het dagelijks bestuur van de deelgemeente ligt de nadruk in de woonvoorziening echter op wonen en niet op begeleiding. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Tegen die uitspraak is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 26 juli jl. op zitting behandeld.
8. 201000896/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek om maatregelen tegen lichthinder van tankstation in Appingedam) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Appingedam waarbij het verzoek om zogenoemde maatwerkvoorschriften vast te stellen ten aanzien van het tankstation, is afgewezen. Het verzoek is gedaan door een inwoner van Appingedam. Hij woont op de Farsumerweg naast het tankstation van Texaco. Hij heeft bij de gemeente aangedrongen op het vaststellen van de voorschriften om lichthinder die wordt veroorzaakt door de lichtbakken van het tankstation te voorkomen. De lichtbakken met de tekst Texaco erop veroorzaken volgens de man een rood lichtschijnsel in zijn woning. Het gemeentebestuur heeft geweigerd de maatwerkvoorschriften vast te stellen, omdat door het uitzetten van een deel van de boeibordverlichting en door het beperken van de openingstijden de overlast beperkt zou zijn tot een aanvaardbaar niveau. De man is het hier niet mee eens en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Deze heeft de zaak op 25 juni jl. op zitting behandeld.
9. 201001026/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor Aswa Keukens in Venlo vanwege reclame-uitingen aan winkel) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft opgelegd aan Aswa Keukens vanwege de reclame-uitingen aan haar winkelpand aan de Kaldenkerkerweg en de Heutzstraat. Deze reclame is zonder bouwvergunning aangebracht. Het gemeentebestuur stelt zich op het standpunt dat de reclame in strijd is met het reclamebeleid van de gemeente en dat de reclame niet voldoet aan de welstandseisen. Aswa is het niet eens met de dwangsom die het gemeentebestuur haar heeft opgelegd. De gemeente heeft de reclame volgens haar jarenlang gedoogd. De dwangsom zou bovendien in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het verbod van willekeur zijn opgelegd. De gemeente zou andere winkelpanden met dergelijke reclame-uitingen wel toestaan, aldus Aswa. De rechtbank in Roermond heeft in december 2009 een eerder beroep van Aswa ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 21 juli jl. op zitting behandeld.
10. 201001567/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 11 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Aanvullende milieuvoorschriften voor station 'Lage Weide' in Utrecht) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Utrecht, waarbij milieuvoorschriften zijn toegevoegd aan de bestaande vergunning voor het spoorwegemplacement 'Lage Weide' in Utrecht. In augustus 2008 is een milieuvergunning voor het emplacement verleend. Op het spooremplacement wordt ballast overgeslagen en beperkt opgeslagen. Bij droog weer en voldoende wind bestaat de mogelijkheid dat bij het overslaan van ballastgrind stofverspreiding buiten het emplacement kan optreden. Stofemissie kan worden voorkomen door nathouden of door bepaalde werkzaamheden niet uit te voeren. In de aanvullende milieuvoorschriften heeft het gemeentebestuur opgenomen dat ballast moet worden natgehouden en in welke gevallen het overslaan moet worden gestaakt om stofhinder te voorkomen. De eigenaar van een APK-keuringstation dat dicht in de buurt van het spoorwegemplacement ligt, is tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat het laadstation geluidsoverlast zal opleveren en dat het woonhuis dat bij zijn bedrijf ligt, onverhuurbaar wordt. Ook vreest hij scheurvorming als gevolg van het laden en lossen van de zware vrachtwagens. Ten slotte voert hij aan dat er veel stof vrijkomt bij de activiteiten, die zullen leiden tot extra kosten voor zijn bedrijf, zoals het schoonmaken van APK-apparatuur en het schoonmaken van auto's van cliënten. De Raad van State heeft de zaak op 6 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2