Algemene omroepvereniging AVRO


Hilversum, 9-08-2010

GAY PRIDE 2010 ZEER GESLAAGD
AVRO, PRO GAY EN COC TROTS OP SUCCESVOLLE TEST EN UITZENDING

AVRO kijkt samen met COC en ProGay terug op een geslaagde Gay Pride 2010. De uitzending Amsterdam Gay Pride - Canal Parade trok in totaal 860.000 kijkers en daarnaast stemde de kijker massaal af op internet, met ruim 32.000 bezoekers. Uitzending Gemist trok ook nog eens 84.000 kijkers. AVRO algemeen directeur Willemijn Maas: ''We blikken met trots terug op een geslaagd weekend en kijken graag vooruit op de samenwerking volgend jaar. De AVRO als omroep is ruimdenkend en stimuleert met haar programma's de vrijheid in de samenleving. Een grotere acceptatie van homoseksuelen in de maatschappij past goed in onze missie''.

AVRO en COC testen sinds afgelopen maandag hoe tolerant - hoe 'straight'- Nederland is tegenover lesbo's, homo's, bi's en transgenders. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen de vragenlijst op straight.avro.nl en coc.nl ingevuld. 'Behalve dat de Gay Pride opnieuw een geweldig feest was, zijn we er met de Hoe Straight ben jij?-test van AVRO en COC in geslaagd om Nederland weer even aan het denken te zetten over hoe tolerant we eigenlijk zijn', zegt Vera Bergkamp, voorzitter COC Nederland. De testresultaten zijn afgelopen zaterdag aan de orde gekomen in het AVRO-programma Amsterdam Gay Pride - Canal Parade waarin Cornald Maas en Abdellah Dami verslag hebben gedaan van de mooiste momenten van de Pride.

Frank van Dalen van Stichting ProGay, de organisator van de Gay Pride blikt tevreden terug op de samenwerking met de AVRO:'De Amsterdam Gay Pride heeft zichzelf dit jaar overstegen in kwaliteit, omvang en zichtbaarheid. Voor het eerst kon heel Nederland kennis nemen van de verhalen die achter de boten zitten. Deze zichtbaarheid zorgt voor meer begrip. Want onbekend maakt onbemind. Nederland heeft de diversiteit van de homogemeenschap kunnen zien. Naast het feest dat wordt gevierd, moet ook de de emancipatiestrijd worden gevoerd. De Amsterdam Gay Pride 2010 heeft laten zien dat vieren en strijden voor meer sociale acceptatie uitstekend hand in hand gaan'.


---