Ingezonden persbericht


53% van nieuwe auto's in Nederland uitgerust met ESP®


* Nederland noteerde in 2009 groei van 9% en is sterkste stijger van Europa
* Europees gemiddelde bedraagt 60%

* Kleinere wagens steeds vaker met ESP®

Anderlecht, 9 augustus 2010 - Meer dan de helft van de auto's die vorig jaar in Nederland werden ingeschreven, waren uitgerust met ESP®. De installatiegraad nam in 2009 toe met 9% tot 53%. Nederland is meteen ook de grootste stijger in Europa.

Het Europese gemiddelde bedroeg vorig jaar 60%, een stijging met 5% tegenover 2008. "Dit is vooral te wijten aan de sterke groei van het segment kleinere wagens. In de 5 grootste Europese markten steeg de installatiegraad van ESP® in het B- en C-segment vorig jaar spectaculair van 23% naar 39%", verklaart Filip Boelens, Divisional Director Automotive Technology Benelux bij Bosch.

Enkel in het eveneens groeiende A-segment, of de miniklasse, kende de ESP-installatiegraad een terugval: van 20% naar 17%. Dit leidde in twee landen tot een lichte daling van de installatiegraad. In Duitsland viel een daling van 81% naar 80% te noteren; in Frankrijk van 42% naar 41%.

Alle andere landen in Europa kenden een stijging. Nederland is de grootste groeier in Europa, met een stijging van maar liefst 9% tot 53%. Ook Luxemburg doet het goed met een installatiegraad van 69% (+5%). In België is de groei minder groot maar nog steeds merkbaar: van 52% in 2008 naar 54% in 2009.

Bosch is ervan overtuigd dat de installatiegraad in 2010 zal blijven stijgen. In 2009 installeerden diverse constructeurs ESP® al standaard in nieuwe modellen. Dat wordt volgens een Europese richtlijn trouwens voor alle nieuwe modellen verplicht vanaf november 2011. In 2014 moeten àlle nieuwe wagens over het rijveiligheidssysteem beschikken.

EuroNCAP speelt alvast in op deze nieuwe Europese regelgeving. Enkel voertuigen die met ESP® zijn uitgerust, kunnen nog vijf sterren behalen bij de crashtests die het testinstituut organiseert.

Noot aan de redactie

---

Over Bosch
De Bosch Groep is een internationaal toonaangevend technologisch bedrijf en dienstverlener. In het boekjaar 2009 realiseerden de ongeveer 275.000 medewerkers die actief zijn in de automobiel- en industriële technologie en in de sector van consumentenproducten en bouwtechnologie een omzet van 38,2 miljard EUR. De Bosch Groep bestaat onder meer uit Robert Bosch GmbH en meer dan 300 dochter- en regionale maatschappijen in meer dan 60 landen. Samen met zijn commerciële partners is Bosch in ongeveer 150 landen vertegenwoordigd. Dit wereldwijde netwerk van ontwikkelings-, productie- en distributiecentra vormt de basis voor de verdere groei. Bosch besteedt elk jaar meer dan 3,5 miljard EUR of 8% van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling en laat ruim 3.800 patenten registreren. Bosch bevordert met al zijn producten en diensten de levenskwaliteit van mensen door middel van innovatieve en nuttige oplossingen. De onderneming werd in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht als "Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek". De juridische structuur van de Bosch Groep garandeert de financiële onafhankelijkheid en de bedrijfsautonomie. Hierdoor krijgt de onderneming de mogelijkheid om te investeren in de belangrijkste activiteiten die de toekomst van het bedrijf moeten veiligstellen. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stiftung GmbH, die het algemeen nut nastreeft. De meerderheid van de stemrechten ligt bij de Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. Meer informatie vindt u op www.bosch.com.

Voor alle verdere informatie:
Filip Boelens
NV Robert Bosch SA
T: +32 (0)2 525 53 60
Filip.boelens@be.bosch.com

Elke Colpaert
Outsource Communications
T: +32 (0)2 451 00 07
elke.colpaert@outsource.be