Ingezonden persbericht


Opleiding tot Verkeerskundig medewerker geaccrediteerd

Op 30 juli 2010 heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt besloten, dat NOVI Verkeersacademie voortaan een nieuwe wettelijke graad mag uitreiken aan alle studenten die de opleiding tot Verkeerskundig medewerker met goed gevolg afronden. Het gaat om de officiële graad Associate degree (afgekort Ad). Het bijbehorende Ad-programma is een opleiding van twee jaar en maakt deel uit uit van de hbo-bacheloropleiding van NOVI Verkeersacademie. Het Associate degree is een relatief nieuw opleidingsniveau, dat precies tussen mbo-4 en hbo in ligt. De afgelopen jaren is op meerdere hogescholen met dit nieuwe niveau ervaring opgedaan. NOVI Verkeersacademie heeft zich vanaf de oprichting in 2005 tot doel gesteld de opleiding tot verkeerskundig medewerker op dit nieuwe niveau af te stemmen. En met succes, want samen met 38 andere opleidingen heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) geoordeeld, dat de opleiding tot verkeerskundig medewerker aan alle gestelde criteria voldoet.

De opleiding tot verkeerskundig medewerker is een antwoord op een duidelijke vraag uit de praktijk. Reeds vele jaren is er behoefte om mensen met een afgeronde technische mbo-4-opleiding op te leiden voor een baan binnen het werkveld verkeer en mobiliteit. En dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een volledige hbo-opleiding te zijn, zo is gebleken uit de vele gesprekken die NOVI Verkeersacademie met uiteenlopende vertegenwoordigers van het werkveld heeft gevoerd. Belangrijk in deze opleiding is dat studenten niet alleen een stevige verkeerskundige basis leggen, maar ook in hun persoonlijk functioneren een duidelijke groei doormaken. De nadruk van hun verkeerskundige kennis en vaardigheden ligt op het verzamelen en analyseren van beleidsrelevante informatie, het implementeren en concretiseren van geaccordeerde beleidsplannen en het uitvoeren van verkeerskundig beheer en onderhoud. Daarnaast worden studenten verder geschoold op communicatief gebied, zowel schriftelijk als mondeling, en wordt gewerkt aan een verbeterde methodische aanpak, een probleemgerichte houding en aan hun analytische vaardigheden. Voor meer informatie over de inhoud van de studie wordt verwezen naar de website www.verkeersacademie.com.

Zowel bij grote als kleine gemeenten, provincies, waterschappen en directies van Rijkswaterstaat blijkt er behoefte te zijn aan verkeerskundig medewerkers. In kleine gemeenten zijn de verkeerskundige uitdagingen vaak beperkt en de salariskosten vaak te hoog om een (ervaren) verkeerskundige gedurende langere tijd aan zich te binden. Een verkeerskundig medewerker met een salaris in schaal 8 of 9 kan hier wel voor continuïteit zorgen en het merendeel van de voorkomende verkeerskundige problematieken voortvarend aanpakken. Bij grotere wegbeheerders kan een verkeerskundig medewerker veel ondersteunend werk verrichten voor verkeerskundigen, waardoor de gedifferentieerde expertise efficienter en effectiever kan worden ingezet.

NOVI Verkeersacademie is gevestigd nabij Utrecht CS en verzorgt momenteel een drietal deeltijdopleidingen:
- de opleiding tot Verkeerstechnisch medewerker (mbo-4-niveau);
- de opleiding tot verkeerskundig medewerker (Associate degree);
- de opleiding tot verkeerskundige (Bachelor degree).

De drie opleidingen worden op vrijdagen verzorgd en zijn in nauw overleg met vertegenwoordigers uit de praktijk tot stand gekomen. Het docententeam bestaat uit bijna 40 personen, die allemaal binnen het werkveld verkeer en mobiliteit in uiteenlopende functies bij een diversiteit aan organisaties werkzaam zijn. Het streven is om ieder thema c.q. onderwerp door een erkende specialist te laten verzorgen. NOVI Verkeersacademie heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. De academie monitort daartoe de prestaties van de studenten nauwgezet, en evalueert de waardering die studenten voor hun docenten hebben.



Ingezonden persbericht