Deelgemeente Charlois Rotterdam

Vaccinatie universitaire studenten

Sinds begin december 2009 is in Nederland een toename van het aantal bofinfecties onder studenten. De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat vanaf augustus universitaire studenten oproepen zich te laten vaccineren, om zo een grotere verspreiding van de bof te voorkomen.

Bof
Bof wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. De ziekte wordt overgedragen via hoesten of niezen. Een derde van de mensen die besmet worden, krijgt geen klachten. Bij kinderen jonger dan 2 jaar is dit zelfs meer dan de helft.
De personen die wel klachten hebben, krijgen eerst koorts en spierpijn, hoofdpijn en ernstige vermoeidheidsklachten. Typerend zijn klachten aan de luchtwegen en ontsteking van de speekselklier waardoor iemand een (grote) zwelling aan één kant in de hals/wang krijgt. Meestal geneest iemand volledig na een bofinfectie.

Huidige situatie
In 2009 kwamen de eerste meldingen voornamelijk uit Delft en Leiden. Later verspreidde dit zich ook naar andere studentensteden. De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft tot nu toe acht meldingen gemeld gekregen van personen met een bofinfectie. Deze personen hebben de infectie waarschijnlijk opgelopen via het studentenleven in Delft en Leiden.