Gemeente Wunseradiel


Extra tijd voor aanvragen subsidie onderhoud dorpshuizen

De dorpshuizen in Wûnseradiel hebben tot 1 oktober de tijd om een aanvraag in te dienen voor subsidie. Het college heeft besloten de beheerders van dorpshuizen extra tijd te geven om een aanvraag in te dienen voor de financiering van onderhoudskosten. Voorwaarde voor de subsidie is namelijk dat de beheerders zelf een belangrijk deel van de financiering voor hun rekening moeten nemen en het kost vaak veel tijd dat goed te regelen.
Op 14 december 2009 heeft de gemeenteraad van Wûnseradiel het besluit genomen om de dorpshuizen tegemoet te komen in de financiering van de onderhoudskosten. De raad vindt het belangrijk dat de dorpshuizen er goed voor staan bij de start van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân op
1 januari 2011. Daarom heeft zij besloten nu reeds de onderhoudskosten voor de dorpshuizen te financieren voor 30% over de periode 2010-2014.

In totaal kent Wûnseradiel 18 dorpshuizen (= excl. MFC's in Makkum en Kimswerd). Op dit moment hebben elf van deze dorpshuizen een aanvraag ingediend en heeft één dorpshuis gevraagd om uitstel van het indienen van een plan van aanpak tot 1 oktober a.s.

We kunnen constateren dat de regeling een succes geworden is. Wel merken we dat het vaak extra tijd kost om de aanvullende financiering te regelen. Daarom willen de gemeente de beheerders extra tijd geven om aanvragen in te dienen.