Rijksoverheid


Ondertekening van het tracébesluit A74

Toespraak | 11-08-2010

Speech van de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, bij de ondertekeing van het Tracébesluit A74 op maandag 9 augustus 2010.

Veel mensen genieten nog van een welverdiende vakantie. Maar het werken aan een betere bereikbaarheid gaat dóór. Ook in de zomer zitten we niet op onze handen. We pakken door om te zorgen dat Nederland in beweging blijft.

Daarom onderteken ik vandaag het Tracébesluit voor de oplossing van een essentiële ontbrekende schakel in ons wegennet: de A74 tussen Venlo en de Duitse grens. We gaan die weg aanleggen. Vóór de Floriade in april 2012 rijden de eerste auto's eroverheen.

Waarom is deze nieuwe verbinding nodig?
Ten eerste is deze weg hard nodig voor de doorstroming. We kunnen het ons als een van de belangrijkste exporterende landen ter wereld niet permitteren dat een cruciale snelweg ophoudt vlak voor de Duitse grens.

Venlo is het derde logistieke knooppunt van Nederland, na Rotterdam en Schiphol. Venlo is ook het tweede tuinbouwgebied van Nederland. En juist hier zitten we nog met een verkeerssituatie uit de jaren vijftig. Economisch volstrekt onaanvaardbaar.

Ten tweede lijdt het woonklimaat ernstig onder het vrachtverkeer dat zich noodgedwongen door Venlo en Tegelen wringt. De doorgaande route tussen de Randstad en het zuidelijk Ruhr- en Rhein-Maingebied loopt nu dwars door de bebouwde kom, over de Weselseweg en de Klagenfurtlaan.

Dat levert onleefbare situaties op voor de mensen die daar in de buurt wonen. Opstoppingen, stank, herrie en onveiligheid.

Aan die dagelijkse ellende maken we definitief een einde.

Dit is een besluit waar de regio reikhalzend naar heeft uitgekeken. Bestuurlijk en ondernemend Limburg hebben er voortdurend aandacht voor gevraagd. Maar ook heel veel inwoners van Venlo en Tegelen snakken naar een oplossing. Mensen in Venlo-Noord en Noord-Oost die nu honderden vrachtwagens per dag langs hun deur horen denderen.

Wat gaan we doen?
Er komt een directe en onbelemmerde verbinding tussen het Nederlandse en Duitse hoofdwegennet door de aansluiting van de A73 op de Duitse Bundesautobahn 61. Het bestaande `gat' van zes kilometer wordt ingevuld. 2,5 kilometer op Nederlands grondgebied en 3,5 kilometer in Duitsland.

Dit is een project dat in innige samenwerking met onze Duitse partners gestalte krijgt. Duitsland heeft al in 2008 besloten om de BAB 61 door te trekken tot aan de Nederlandse grens. Het Tracébesluit voor het Duitse deel is in april dit jaar onherroepelijk verklaard door de Duitse Raad van State in Leipzig.

Nordrhein-Westfalen is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg, en dit najaar wil men starten met de bouw.

Met het besluit dat ik vandaag onderteken, zet ook Nederland het sein op groen. We werken dus in goede harmonie gelijk op met de Duitsers. De A74 is echt in ons gezamenlijk belang. Het wordt een `Gesamtkunstwerk'.

Dit is een veelomvattend project. Voortvarendheid en zorgvuldigheid gaan hand in hand.

· We zorgen voor een goede inpassing van de weg in de omgeving. De weg komt deels verdiept te liggen.

· Fietstunnels en fietsbruggen zorgen ervoor dat je gemakkelijk aan de andere kant kunt komen.

· Het project omvat een van de grootste ecoducten van Nederland: 58 meter breed.

· Tussen de Napoleonsbaan het nieuwe knooppunt met de A74 nemen we uitgebreide maatregelen om de geluidstoename in de omliggende bebouwde gebieden tot een minimum te beperken. Begin juni heb ik met de regio een convenant gesloten om minstens 15 miljoen euro extra te besteden aan een pakket aanvullende maatregelen voor geluidswerende voorzieningen die niet in het Tracébesluit zijn opgenomen (10 miljoen van het Rijk; 5 miljoen van de regio).

· We realiseren 30 hectare nieuwe natuur.

We zijn nu 25 jaar bezig met praten over deze verbinding en 15 jaar met plan- en besluitvorming. De startnotitie dateert van najaar 1995. Al die tijd wachten ondernemers en inwoners van Venlo op een besluit. Dat besluit is er vandaag.

Het is de hoogste tijd om aan de slag te gaan. We hebben natuurlijk onze blik gericht op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die hier in april 2012 van start gaat. Daar verwachten we twee tot drie miljoen bezoekers, van wie velen uit Duitsland. Dan moet die weg er gewoon liggen.

De opdracht is in maart gegund aan de aannemer (Dura Vermeer). Men is al druk bezig met de voorbereidingen. Voor de aanleg van de weg heb ik een bedrag van 131,5 miljoen euro gereserveerd.

Met het besluit van vandaag kan de schop de grond in. Zoals ik al zei rijden de eerste auto's over de nieuwe A74 vóór de start van de Floriade in april 2012.

Er komt een einde aan de `missing link' waaronder we met zijn allen al zo lang gebukt gaan.
Dit is een mooie dag voor Noord-Limburg en voor Nederland. Es geht los!