Rijksoverheid


Datum 11 augustus 2010

Ons kenmerk
DLZ)U)3010988

reactie op brief d.d. 26 mei met betrekking tot investeringsstop in de palliatieve zorg

Geachte voorzitter,
Op 26 mei jl. heeft de Nederlandse vereniging voor professionele palliatieve zorg, Palliactief, u een brief gezonden waarin zij hun zorg uitspreken over de gevolgen van de investeringgstop op mijn departement per april 2010 voor de reeds in voorbereiding zijnde projecten voor palliatieve zorg. Palliactief geeft aan dat voorbereidend werk niet dreigt te worden gedaan en dat de aandacht voor de groep van palliatieve patiënten en de deskundigheidsbevordering van zorgverleners in de eerste lijn verloren dreigt te gaan. Palliactief vraagt in haar brief aandacht voor het achterhalen van de reden voor de investeringsstop, de stop voor aanvragen in de wachtstand op te heffen en met het ministerie van OCW te overleggen over de leerstoel Spiritualiteit in de palliatieve zorg. Ik wil hierop als volgt reageren.
Departementsbreed is een tijdelijke verplichtingenstop afgekondigd. Dit betekent dat er in beginsel geen nieuwe subsidies worden verstrekt. De reden hiervoor is een mogelijke overschrijding op de begroting van VWS. Tot 1 augustus 2010 wordt bekeken met welke maatregelen een overschrijding op de begroting voorkomen kan worden. Vanwege de besluitvorming hierover kost het meer tijd om te beslissen over subsidieaanvragen. Dat geldt ook voor subsidieverzoeken die betrekking hebben op projecten gericht op verbetering en versterking van palliatieve zorg.
In de afgelopen jaren is, mede dankzij het Platform Palliatieve Zorg, veel bereikt in de palliatieve zorg. De actiepunten uit het Plan van Aanpak Palliatieve Zorg, dat samen met het veld is opgesteld, zijn goeddeels ingevuld. Er worden op dit moment geen nieuwe subsidies verstrekt. Er is geen sprake van het stopzetten van reeds toegekende subsidies. Zodra de tijdelijke verplichtingen) stop kan worden opgeheven, wordt de behandeling van de subsidieaanvragen voor de projecten hervat. De aandacht voor de palliatieve zorg duurt onverminderd voort.
In uw brief vraagt u naar de toezegging om met het ministerie van OCW te overleggen over het tot stand komen van een Leerstoel Spiritualiteit in de Palliatieve Zorg bij de Universiteit van Tilburg. Ik onderschrijf dat de palliatieve zorg gediend zou zijn met de door de Associatie van High Care Hospices, Stichting Ons kenmerk
DLZ)U)3010988
Pagina 2 van 2
Agora en NPTN/Palliactief voorgestane leerstoel en dat hiermee een lacune zou zijn gevuld. In het Algemeen Overleg van 3 februari jl. heb ik aangegeven dat ik bereid ben om daar vanuit mijn verantwoordelijkheid naar te kijken. Tevens heb ik aangegeven dat het ook de verantwoordelijkheid van anderen kan zijn. Het is noodzakelijk dat de inhoud van de leerstoel duidelijk is om de juiste partijen hierbij te betrekken. Deze verkenning is thans gaande. De financiële besluit) vorming hierover is pas na 1 augustus aanstaande aan de orde, gelet op de hiervoor genoemde verplichtingenpauze.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,