Openbaar Ministerie

Eis gevangenisstraffen voor twee overvallen

11 augustus 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft dinsdag 10 augustus 2010 tegen twee verdachten van twee overvallen gevangenisstraffen geëist van 36 maanden waarvan 10 voorwaardelijk en 36 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De twee mannen worden verdacht van overvallen op 14 november 2009 in Huissen en 24 november 2009 in Apeldoorn.

Overvallen
Bij de overvallen in werden de slachtoffers opgewacht door de verdachten. Vervolgens zouden de verdachten de slachtoffers middels een lichtbak in de auto een stopteken hebben gegeven. De slachtoffers stopten, omdat zij dachten een stopteken te krijgen van de politie. Vervolgens werd het portier van de auto van de slachtoffers geopend en moesten zij onder bedreiging van een mes geld en andere eigendommen afstaan.

Eisen
De officier van justitie eiste tegen een 23-jarige Drutenaar een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde een eis van 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Voor een overval in Arnhem op 13 november 2009 vroeg de officier van justitie vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank doet op 24 augustus uitspraak.

Harde aanpak
Overvallen worden keihard bestraft. Er wordt hard gewerkt om het aantal overvallen sterk terug te dringen. Een overval loont niet! De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd (85%) voor de rechter. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan bij andere delicttypen. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Ook minderjarige daders komen er niet zomaar met een werkstraf vanaf; 94% van deze groep krijgt een vrijheidsstraf opgelegd. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.