Gemeente Almere

Archeologietentoonstelling bij het Eksternest

11-08-2010

Tentoonstelling bij Eksternest De reizende archeologietentoonstelling `Het verleden boven water' is nog tot en met 27 augustus te zien bij Natuurcentrum het Eksternest op stadlandgoed de Kemphaan.

'Het verleden boven water' gaat over leven bij, van en met water door de eeuwen heen. Aan de hand van het onderwerp water zijn vondsten uit de steentijd en de Zuiderzeetijd te zien. Wat vertellen ze over het omgaan met de natuur door de vroege Almeerders en hoe zag het leven eruit toen hier nog water was? Welke invloed had de zeespiegelstijging, hoe kwam men aan drinkwater en wat brengt ons de toekomst?

Er zijn voorwerpen, reconstructies, maquettes en teksten, maar ook interactieve spelletjes te vinden. De tentoonstelling belicht de multiculturele aspecten en brengt een link met het heden, zodat er voor iedereen wat herkenbaars te vinden is.

De tentoonstelling is te zien bij Natuurcentrum het Eksternest op stadslandgoed De Kemphaan, Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere. Het Eksternest is op doordeweekse dagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Reizende expositie
Om zo veel mogelijk Almeerders, jong en oud, in hun eigen omgeving kennis te laten maken met 10.000 jaar leven met het water in Almere, is gekozen voor een expositie in reizende vorm. Na het Eksternest zal de expositie doorreizen naar het stadhuis, de Hulk in Almere Haven en andere locaties.

Educatief pakket voor basisscholen
Bij de reizende expositie is vanaf 1 september, bij het starten van het nieuwe basisschooljaar, een educatief pakket beschikbaar om de expositie zelfstandig te bezoeken. Ook is het mogelijk om daarbij een inleiding te krijgen in het onderwerp en begeleiding bij het klassenbezoek. Wilt u al eerder de expositie bezoeken met uw klas of een groep? Neem dan contact op met Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere voor een programma op maat.

Archeologiedag
De expositie is ook onderdeel van de jaarlijkse gratis Archeologiedag, die dit jaar op zondag 22 augustus plaatsvindt op stadslandgoed de Kemphaan. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten over de steentijd en de Zuiderzeetijd, geschikt voor jong en oud. Meer informatie over het programma van de Archeologiedag is te vinden op www.almere.nl/archeologie of www.kemphaan.nl.

Meer informatie
'Het verleden boven water' is gemaakt door Schaalwerk 3D producties te Utrecht en Erik Plomp van Eggshibits te Zeist, in opdracht van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere.

Deze tentoonstelling is de vierde expositie van Bureau Archeologie en Monumentenzorg die de bijzondere archeologie van Almere belicht.

Meer informatie kunt u opvragen bij Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere of vinden op de website www.almere.nl/archeologie.