GroenLinks

GroenLinks voorstander van Europese belastingen

Woensdag 11 augustus 2010, 10:10u - Bruno Braakhuis

Eurocommissaris Janusz Lewandowski maakte maandagmiddag bekend dat hij overweegt om met voorstellen te komen voor Europese belastingen. GroenLinks juicht dat idee toe. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis stelt hierover vanochtend vragen aan de demissionaire minister van Financiën.

"Uitgangspunt is dat de burger hetzelfde blijft betalen. Door de invoering van diverse Europese belastingen kunnen de bijdragen van EU-landen aan Brussel omlaag. Netto betalen we hetzelfde, maar Europese belastingen zorgen wel voor een betere Europese begroting. Nu is die begroting het resultaat van Brusselse koehandel in achterkamertjes. Door de Europese begroting niet langer afhankelijk te maken van nationale bijdragen, wordt de politieke besluitvorming beter en transparanter", aldus Braakhuis.

GroenLinks heeft aan minister De Jager gevraagd zich in Brussel hard te maken voor Europese belastingen. Eurocommissaris Lewandowski denkt onder andere aan Europese belastingen op vliegen en financiële transacties. Bruno Braakhuis: "Die belastingen zijn essentieel als je de financiële markten en het milieu weer gezond wil maken. Toch wordt de invoering ervan in Nederland steeds tegengehouden, omdat rechtse partijen bang zijn voor oneerlijke concurrentie van andere landen. Als je dat wilt voorkomen, moet je het Europees gaan invoeren."

Vragen van het Kamerlid Braakhuis (GroenLinks) aan de demissionaire minister van Financiën over de mogelijkheid voor het introduceren van een EU-belasting:


1. Bent u bekend met het artikel `Brussel heeft plannen voor Europese belasting'?*

2. Staat u ook positief tegenover de mogelijkheid om een EU belasting in te voeren op luchtvaart en/of financiële transacties? Zo nee, staat u daar ook niet positief tegenover wanneer dit gepaard zou gaan met eenzelfde besparing op de nationale bijdragen aan de EU, die weer uitgekeerd zou kunnen worden in de vorm van een lastenverlichting, waardoor er per saldo geen lastenverzwaring optreedt?
3. Bent u net als de GroenLinks-fractie van mening dat wanneer deze twee belastingen EU breed zouden worden ingevoerd, het meest gehoorde bezwaar van `uitwijkgedrag' voor verreweg het grootste deel opgelost zou zijn?

4. Bent u ook van mening dat dit de ideale manier is om te compenseren voor de uit milieuoogpunt onterechte begunstiging van de luchtvaartsector?

5. Bent u ook van mening dat een zeer kleine belasting op financiële transacties een stabiliserende werking voor financiële markten kan hebben?

6. Mochten deze voorstellen nog op een Europees podium geagendeerd staan voor de beëdiging van een nieuw kabinet, hoe zult u als demissionair kabinet hier dan mee omgaan?


*http://www.fd.nl/artikel/19402585/brussel-heeft-plannen-europese-belas ting