Provincie Flevoland

In de voetsporen van de pioniers

Publicatiedatum: 11 augustus 2010

Met je voeten over zuigende modder, scherpe lavastenen, kietelend stro en schurende houten balken. Na twee en een halve kilometer over het Blote Voeten Zeebodempad voelen je voeten als herboren. Dinsdag 10 augustus werd het pad, met bijbehorend museum ter ere van de pioniers, geopend. De heer Brunia (92), een van de langstlevende pioniers, opende samen met eigenaren Vincent en Marga Oosterwijk de nieuwste recreatieve aanwinst in de Noordoostpolder.

Op het Blote Voeren Zeebodempad treed je in de voetsporen van de pioniers. Om de bloedsomloop te stimuleren en de weerstand te verhogen, neem je eerst een zogenaamd Kneippbad. Marga Oosterwijk loopt na de opening met haar gasten mee, Vincent niet. `Ik heb het pad vanmorgen om zes uur al gelopen en voel mijn voeten nog tintelen,' zegt hij. Die ervaring kunnen alle lopers inmiddels met hem delen. Het museum, gevestigd in Paviljoen T127, bestaat uit een bescheiden
overzichtstentoonstelling die meer inzicht geeft in het leven en werken van de pioniers. Foto's worden er afgewisseld met krantenartikelen en officiële documenten.

Bijzonder

Het museum en het pad zijn gesubsidieerd met LEADER-geld. LEADER geeft bewonersorganisaties en kleine ondernemers de kans om een bijdrage te vragen voor projecten die de leefbaarheid op het platteland bevorderen. Samenwerking met verschillende partijen in het LEADER-gebied is daarbij van belang. `Het is bijzonder om hier vandaag te zijn. Eerst is het iets wat alleen bestaat op papier en nu kunnen we zien hoe het geworden is,' vinden Geert Gielen en Roel van Campen van de Lokale Actie Groep (LAG). De LAG adviseert Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland over het toekennen van LEADER subsidie.

Hoeve Marant

Vincent en Marga Oosterwijk hebben al eerder succesvol een LEADER-project neergezet. `Nu Hoeve Marant goed draait, hebben we weer tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen,' legt Marga uit over het werken aan het pad en het museum. Het Blote Voeten Zeebodempad en Paviljoen T127 zijn tot en met eind oktober geopend. Bezoekers kunnen er dagelijks, behalve op maandag, van 13.00 tot 18.00 uur terecht.