Gemeente Tiel


Rijk beloont gemeente Tiel voor inburgeringsvoorzieningen

De gemeente Tiel krijgt van het Rijk een bonus van EUR 182.854 voor haar extra inspanningen op het inburgeringsbeleid. Om in aanmerking te komen voor deze bonus moest de gemeente minimaal 52 extra inburgeringsvoorzieningen aanbieden. Dit zijn er 58 geworden en daarmee is ruim aan de eis voldaan.

Eind 2009 heeft de gemeente Tiel afspraken gemaakt met voormalig minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie, over het realiseren van extra inburgeringsvoorzieningen. Dit had te maken met de grote inspanningen die gemeenten in 2010 moeten verrichten om de omslag te maken van verplichte naar vrijwillige inburgeraars. De gemeente Tiel is een extra financiële bijdrage in het vooruitzicht gesteld als zij in de periode januari tot en met mei 2010 minimaal 52 extra inburgeringsvoorzieningen zou realiseren.

Met succes
De ambitie van 2010 is met succes gerealiseerd. De gemeente heeft gezorgd voor een strakke coördinatie en goede sturing. Het draagvlak bij de uitvoerende instellingen, Stichting Vluchtelingen & Nieuwkomers Zuid Gelderland en ROC Rivor, is groot en de samenwerking verloopt prima. De inburgeraar mag zijn eigen inburgeringsprogramma samenstellen. Dat maakt het inburgeringsaanbod aantrekkelijk. Met het extra geld kan de gemeente de komende jaren dezelfde ambitie nastreven. De gemeente weet nu dat het bereiken van de doelgroep op deze manier kans van slagen heeft.