Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 augustus 2010

Blijvende ondersteuning voor starters door aanpassing Startersleningen

Om starters in Alkmaar te ondersteunen wordt aan de gemeenteraad voorgesteld omde huidige Starterslening aan te passen door de regeling met twee jaar te verlengen en de criteria te verruimen. Zo wordt betaalbare huisvesting beter bereikbaar gemaakt voor jongeren. Door het verruimen van de criteria kunnen ook kopers van goedkopere (nieuwbouw)woningen van deze regeling gebruikmaken.

Vanwege de hoge koopprijzen en een gestagneerde woningmarkt is het voor starters nog steeds moeilijk om een (betaalbare) woning te kopen. Jongeren, mensen met een laag inkomen en alleenstaanden kunnen vaak zelf de financiering van de woning niet rond krijgen. Met behulp van een Starterslening lukt dat in veel gevallen wel.

Verlenging

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de regeling te verlengen met twee jaar, tot 31 december 2012. Zo kunnen starters langer gebruik maken van de regeling en kan de regeling ook worden toegepast op nieuwbouwprojecten die de komende tijd in de verkoop komen.

Verruiming

Starters die in Alkmaar een woning kopen en daarvoor financiële ondersteuning nodig hebben, konden tot voor kort op twee plaatsen terecht. Voor woningen tot zo'n E 165.000,- bij het Rijk, voor woningen van afgerond E 165.000,- tot 180.000,- bij de gemeente. Het Rijk kent echter geen Koopsubsidie meer toe omdat haar budget op is. Starters die een woning tot E 165.000,- willen kopen hebben op dit moment dus geen enkele mogelijkheid op ondersteuning. Daarom stelt het Alkmaarse college voor om in de regeling van de gemeente de ondergrens, voor nieuwbouwwoningen, te laten vervallen. Dit om de starters in Alkmaar extra te ondersteunen en de koop van nieuwbouwwoningen te stimuleren.

Regeling blijft van belang

Wethouder Alsemgeest vindt het belangrijk dat de gemeente een regeling blijft houden. "Door de hoge woningprijzen en een gestagneerde woningmarkt is het voor starters nog steeds erg moeilijk om een woning te kopen. De Alkmaarse regeling voor Startersleningen geeft hen wel de mogelijkheid om te kopen. Daarnaast levert de regeling een bijdrage in het stimuleren van de doorstroming en woningbouwproductie in Alkmaar."

Besluitvorming
Het effect van de bovenstaande maatregelen is het grootst als ze zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Daarom wordt het voorstel op 30 september 2010 in de gemeenteraad behandeld, om bij goedkeuring per 1 oktober 2010 de wijzigingen door te kunnen voeren.