Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 augustus 2010

Alkmaar kiest voor duurzaamheid met drie nieuwe wagens op aardgas

De gemeente Alkmaar heeft haar wagenpark uitgebreid met drie nieuwe wagens die op aardgas rijden. Het gaat om een bestelwagen, een zware kleine vrachtwagen en een lichte kleine vrachtwagen. De nieuwe duurzame voertuigen zijn aangeschaft ter vervanging van oude afgeschreven versies. Stadsbedrijf Stadswerk maakt sinds kort gebruik van de nieuwe aanwinsten.

Duurzaam wagenpark

Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast is zeer tevreden met de aankopen: "Klimaat en luchtkwaliteit zijn twee zaken die de gemeente Alkmaar graag beter maakt voor haar inwoners. Dit kan onder andere door het gebruik van schone auto's. Met de aanschaf van deze drie wagens op aardgas zorgt de gemeente niet alleen voor een betere luchtkwaliteit en een besparing van conventionele energie, maar geeft het ook het goede voorbeeld aan anderen."

Aardgas
Omdat de gemeente Alkmaar schoner autoverkeer wil, heeft ze naast de aanschaf van deze wagens enige tijd geleden tevens gefaciliteerd voor het aardgasvulpunt op de Boekelermeer en rijden er busjes voor het leerlingenvervoer op aardgas. Aardgas is namelijk een bijzonder schone brandstof. Bij de verbranding komt vrijwel geen stikstofdioxide of fijnstof vrij en ook de geluidsemissie is lager dan bij een vergelijkbare diesel- of benzinemotor. Aardgas wordt verder gezien als voorloper voor het klimaatneutrale groengas/biogas waarbij geen extra CO2 meer wordt uitgestoten.

Duurzame gemeente
De gemeente treft diverse maatregelen die de uitstoot van CO2 (klimaat), fijnstof (roet) en stikstofdioxide (luchtkwaliteit) reduceren. Autoverkeer heeft een groot aandeel in de uitstoot van al deze stoffen. Daarom is het belangrijk na te denken over duurzamere vormen van mobiliteit. Duurzame mobiliteit heeft de afgelopen tijd veel ontwikkelingen ondergaan. Het rijden op aardgas is daar één voorbeeld van. Een ander voorbeeld is het rijden op elektrische voertuigen zoals e-auto's, e-scooters en e-fietsen. Alkmaar blijft het gebruik van duurzame mobiliteit stimuleren.