Gemeente Venray



11 augustus 2010

College steunt Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Ysselsteyn

Het college van Burgemeester en Wethouders steunt de structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Ysselsteyn. In de Structuurvisie staat beschreven hoe Ysselsteyn er over 10 jaar uit zou moeten zien op ruimtelijke, functionele, economische en sociaal-maatschappelijke thema's.

De ontwerp-structuurvisie werd eerder vrijgegeven door het college voor presentatie aan de inwoners van Ysselsteyn en overige geïnteresseerden. Op 12 juli is de ontwerp-Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Ysselsteyn door het gebiedspanel Ysselsteyn in gemeenschapshuis `De Smelehof' in Ysselsteyn gepresenteerd.

De Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Ysselsteyn bestaat uit drie onderdelen. Allereerst is er een analyse gemaakt. Vervolgens is in een visie op Ysselsteyn beschreven hoe het dorp er over ongeveer tien jaar uit zou moeten zien. Tenslotte is een uitvoeringsprogramma opgenomen om deze visie te realiseren. In alle onderdelen wordt ingegaan op zowel ruimtelijke, functionele, economische als sociaal-maatschappelijke thema's.

De drie belangrijkste speerpunten uit het uitvoeringsprogramma zijn als volgt geformuleerd:

1. Een herinrichting van het Lovinckplein met belangrijkste toegangswegen op basis van een hoogwaardig integraal ontwerp.
2. Substantiële vermindering van overlast (geur/fijnstof) van de intensieve veehouderij rondom dorpskern.

3. Concentratie van gezondheidszorg in en om de dorpskern.

Het DOP Ysselsteyn is een aanvulling op de gemeentebrede Structuurvisie `Ontwikkelingsperspectief' inclusief de aanvulling `generiek grondbeleid' (vastgesteld op 23 september 2008). Het DOP Ysselsteyn geeft richting aan de gewenste ruimtelijke inrichting van Ysselsteyn en is daarmee een belangrijk kader voor het vaststellen van bestemmingsplannen en het nemen van projectbesluiten op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro).

De Structuurvisie DOP Ysselsteyn wordt op 7 september behandeld door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en op 28 september door de raad. De structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Ysselsteyn wordt geplaatst op www.venray.nl en www.gebiedspanel.nl.